Dosarul de trafic de droguri al activistului Cristian Dide va fi judecat şi de Curtea Constituţională. Magistraţii Tribunalului au admis vineri cererea lui Dide privind sesizarea CCR în privinţa unor articole din Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
În plângerea sa, Dide a invocat faptul că actuala legislaţie permite condamnarea ca traficant şi a unui simplu cultivator de cânepă industrială, care de altfel beneficiază legal de subvenţii pentru cultura înfiinţată.
O eventuală decizie favorabilă ar putea fi exploatată însă şi de traficanţii de droguri, care ar putea invoca în favoarea lor faptul că procurorii nu au demonstrat că „iarba” găsită asupra lor conţine o cantitate suficientă de substanţă psihoactivă pentru a fi considerată drog.
Preşedintele Asociaţiei „Evoluţie în instituţie”, Cristian Dide a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc după ce a trimis pe adresa DIICOT două colete cuprinzând diverse produse, ceaiuri, uleiuri, pe bază de cânepă, cumpărate din străinătate.
La percheziţii, au fost găsite la domiciliul lui Dide şi alte produse similare, adăugate şi ele în rechizitoriu. În timpul procesului, apărătorul lui Dide a cerut sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea chiar a definiţiei noţiunii de drog din Legea 143.
Raţionamentul avocatului a fost simplu. Consumatorii de marijuana folosesc muguri şi inflorescenţe ale cânepii Cannabis Indica, aceasta conţinând un procent important de THC, substanţă cu efect psihoactiv şi unul redus de CBD, substanţă cu uz medicinal. Cânepa industrială, Cannabis Sativa, conţine, dimpotrivă, cantităţi semnificative de CBD, dar foarte reduse de THC.
Cultivarea acestei specii de cânepă este legală. De altfel, în acest an, în România, APIA oferă subvenţii de 245 euro/ha pentru o suprafaţă planificată de 950 ha cultivate cu această plantă.