Din momentul în care programul de finanțare destinat instalării tinerilor fermieri, aceștia vor putea obține, în anumite condiții, un ajutor financiar nerambursabil de 40.000 de euro sau 50.000 de euro pentru demararea unei afaceri agricole. Pentru a putea încasa acești bani, tinerii fermieri trebuie să îndeplinească mai multe condiții, iar etapele pe care aceștia le vor parcurge sunt prezentate în cadrul articolului de astăzi.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, în dezbatere publică, patru ghiduri ale solicitantului pentru liniile de finanțare destinate activităților agricole. Perioada aferentă consultării publice se va încheia în data de 21 mai 2018, urmând ca sesiunea pentru depunerea proiectelor să fie anunțată în perioada următoare.
Printre cele patru programe de finanțare se regăsește și submăsura 6.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), măsură prin intermediul căreia se acordă un ajutor financiar nerambursabil pentru instalarea tinerilor fermieri la conducerea unor exploatații agricole.
Prezentarea generală a acestei linii de finanțare este realizată într-un articol anterior.
Ghidul solicitantului definește tinerii fermieri ca fiind persoanele fizice care nu au împlinit, la data depunerii cererii de finanțare, vârsta de 41 de ani.
În continuarea acestui articol, abonații premium pot citi despre etapele pe care un tânăr fermier trebuie să le parcurgă pentru a încasa ajutorul financiar nerambursabil de 50.000 de euro:
- înregistrarea tânărului fermier la Registrul Comerțului;
- demararea activității agricole;
- încasarea ajutorului financiar nerambursabil;
- înregistrarea ca fermier activ a tânărului agricultor.