0.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Cartierul sărac al bogaților. „Dallas-ul” din Pașcani fără străzi și canalizare

Cartier rezidential cu vile de lux si conditii mai proaste chiar si decat in cel mai uitat sat din Romania. Asa este zona Aerodrom din Pascani sau Dallas, asa cum este denumit. Strazile sunt aproape impracticabile, pline de gropi, nu este canalizare iar bransamentele pentru apa sunt facute de oameni, fiecare cum a putut. Au trecut mai bine de 20 de ani, de cand administratia locala a facut promisiuni pentru modernizarea zonei, insa neonorate.

Cartierul Aerodrom din Pascani este cartierul contrastelor. Chiar daca peste tot sunt vile de lux aflate in proprietatea unor persoane importante din oras, strazile arata ca dupa razboi. Sunt cratere imense, iar asflalt nu s-a turnat niciodata pe unele tronsoane. Soferii abia circula in zona respectiva cu frica de a nu ramane impotmoliti sau sa nu se strice masina.

Mai mult decat atat, pe marginea mai multor strazi sunt gramezi de pamant scoase de oamenii care si-au facut fose. Totodata, in fata unei case, chiar in mijlocul drumului este si un camin de canalizare, ridicat aproape jumatate de metru fata de nivelul solului.

Asa a fost dintotdeauna. De prin anii ’91, cand au inceput sa fie construite primele case au fost asfaltate partial doar doua strazi, din zece. Si acolo, investitia ar fi fost realizata doar in fata locuintelor persoanelor cu influenta, unele dintre ele care au lucrat la Primaria Pascani.

Este vorba despre strada Calea Romanului, pe o distanta de 300 de metri din cei 650 metri si strada Calea Iasului, doar jumatate din lungimea totala, 510 metri. Si doar acestea doua sunt cuprinse si in lista de investitii pentru anul 2015, potrivit celor spuse de purtatorul de cuvant al Primariei Pascani, Cristian Menegon.

Tot aici se vor face si lucrari de canalizare. Restul caselor din cartier vor ramane ca si pana acum, cu fose septice.

Mai mult decat atat, o parte din oamenii din zona au fost nevoiti sa isi refaca pe banii lor portiuni de drum care trec prin fata casei, sa suporte cheltuielile pentru aductiunea de gaz metan sau chiar sa isi puna stalpi pentru curentul electric.

Chiar daca nu au conditii civilizate, cetatenii platesc taxe si impozite ca pentru zona A. De exemplu, pentru o casa de 100 de mp, proprietarul plateste intre 400 si 500 de lei pe an.

Mentionam ca in prezent in cartierul Aerodrom sunt aproape 200 de case, primele dintre ele fiind construite de prin anul 1991. Printre cei care si-au ridicat vile de lux se numara avocati, judecatori, procurori, directori de institutii, secretari, notari sau preoti. Datorita locuintelor impunatoare, cartierul este cunoscut si sub numele de „Dallas” .

Recomandări