-0.7 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Cartofii prăjiți cresc riscul de depresie și anxietate, arată un studiu

Consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, poate duce la o creștere a riscului de stări anxioase cu 12 la sută și a riscului de depresie cu 7 la sută, arată un studiu realizat de cercetătorii Universității Zhejiang, din China, scrie CNN.

Riscul este mai pronunțat în cazul tinerilor, în special a bărbaților tineri, arată studiul. Experții chinezi au monitorizat 140.728 de oameni, de-a lungul a 11 ani. După ce au exclus din studiu participanții care au fost diagnosticați cu depresie în primii doi ani ai monitorizării, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și de 12.735 de cazuri de depresie au fost înregistrate în cazul voluntarilor care consumau alimente prăjite, rata fiind cu 2 la sută mai crescută în cazul celor care consumau cartofi prăjiți.

„Componenta umană a acestui studiu ar putea indica exact ceea ce sugerează cercetarea: că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de anxietate și depresie”, a declarat doctorul David Katz, un nutriționist care nu a fost implicat în cercetare. „Totuși, relația de cauzalitate ar putea fi inversă. Oamenii care suferă de anxietate sau depresie recurg mai des la alimente care le asigură confort pentru că găsesc în asta o ușurare”, a adăugat acesta.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări