Poate cea mai mare provocare în România zilelor noastre pentru designerii de interior, este amenajarea apartamentelor mici.
Când locuiești în spații mici, fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și nu numai. Fiecare metru pătrat trebuie utilizat eficient, de aceea e necesar ca și mobila să fie cât mai multifuncțională. Pentru că încăperile mari cu siguranță nu se regăsesc în apartamentul nostru, este important să se creeze iluzia de spațiu mare, dar și să fie eficientizat cel existent.
Idei pentru amenajarea unei bucătării mici:
Mizează pe culori deschise și pastelate atât pentru finisaje, cât și pentru obiectele de mobilier. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași culoare, spațiul mărindu-se vizual și căpătând profunzime.
Albul este una din cele mai bune culori în decorarea și amenajarea bucătăriilor mici. Pentru culoare de contrast folosește galbenul pai. Inoxul folosit pe suprafețe extinse poate deranja. Bej, crem, verde pal sau bleu pal pot fi o alternativă mult mai consistentă.
Dulapurile înalte până la tavan oferă mai mult spațiu de depozitare, ordonarea alimentelor și ustensilelor, precum și eliberarea zonei de lucru vor oferi un aspect aerisit. Dacă spațiul îți permite încadrează toate electrocasnicele în dulapuri și redu la maximum rafturile și spațiile deschise în afara zonei de lucru.
Organizează ustensilele și obiectele în coșulețe și tăvi dacă nu vrei să investești în înlocuirea mobilei. Le poți amplasa pe blatul de lucru sau suspenda pe pereți. Alege culorile pentru ele în așa fel cât să completeze întregul aspect al bucătăriei.
Rafturile sunt organizatoare excelente dacă bugetul nu permite schimbarea pieselor de mobilier. Se poate urca cu ele cât mai mult pe perete, un scaun-scară fiind poate singura investiție necesară. Printre acestea se pot integra bare pentru agățarea cănilor sau a altor ustensile.