Divorțul este o realitate tot mai prezentă în România, unde o căsătorie se încheie la fiecare șapte minute, conform datelor INS pentru prima jumătate a acestui an. Infidelitatea, gelozia și comportamentul violent sunt principalele motive care duc la despărțire, iar statisticile reflectă o tendință îngrijorătoare.
În ultimele șase luni, peste 10.000 de cupluri din România au ales să pună capăt căsătoriei. Motivele principale pentru care românii decid să divorțeze includ infidelitatea, gelozia și violența domestică. O altă cauză principală care duce la divorț este abuzul de alcool sau de alte substanțe. Și banii sunt motiv de ceartă între parteneri. Acești factori sunt responsabili pentru majoritatea cererilor de divorț, iar impactul asupra familiilor, în special asupra copiilor, este semnificativ.
Cine divorțează cel mai des?
Bărbații cu vârsta între 45 și 49 de ani și femeile între 35 și 39 de ani sunt cei mai predispuși să solicite divorțul. Presiunile vieții de familie, combinate cu alte probleme, devin insuportabile în jurul acestor vârste.
Majoritatea românilor care aleg să se separe locuiesc în orașe și, în cele mai multe cazuri, separarea survine după mai puțin de zece ani de conviețuire.
Modelul după care se încheagă o relație reprezintă unul din motivele pentru care românii divorțează tot mai des, spune psihologul Keren Rosner.
„De foarte multe ori cei doi ajung să fie un cuplu fără să analizeze dacă sunt compatibili, dacă au obiective comune, dacă au un caracter agreabil unul pentru celălalt. Și merg mai mult pe partea emoțională, sau pe dorința excesivă de a fi într-o relație de teama singurătății sau de teama blamului social a grupului din care face parte unul dintre cei doi. Și ajung să fie într-o relație fără să facă o analiză rațională. La scurt timp ajung să aibă conflicte, să aibă probleme. Fiind incompatibili sau fiind insuficient de maturi emoțional, ajung să se despartă foarte rapid. Alte probleme care apar sunt legate de dinamica diferită a celor doi în ceea ce privește dezvoltarea profesională, emoțională, financiară, când există discrepanțe foarte mari, apar și divergențe, apar probleme în cuplu care uneori duc la separare.”, a explicat Keren Rosner pentru „Adevărul”.