Dacă anul trecut, în primele trei luni, în judeţ au fost doar 18 incendii de vegetaţie, anul acesta au fost deja peste 350, de aproape 20 de ori mai mult. Una dintre cauze este lipsa precipitaţiilor din această perioadă. Pompierii spun însă că un alt motiv important este focul pus de fermieri sau ţărani pe câmpuri sau mirişti, pentru a scăpa de resturile vegetale înaintea arăturilor de primăvară. Mai mult, în rândul populaţiei există pe scară largă convingerea că arderea miriştilor îngraşă pământul pentru culturile următoare. Total fals: „Ziarul de Iaşi” a consultat cei mai autorizaţi specialişti locali, pentru a-şi spune părerea despre acest aspect. Rectorul USV, Gerard Jităreanu, o spune răspicat: „Pare ieftin să dai foc, dar solurile arse devin mai puţin fertile”. Care este explicaţia şi cât îi costă pe fermieri, indirect, aceste acţiuni discutabile?
Rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV), prof.dr. Gerard Jităreanu, a realizat pentru „Ziarul de Iaşi” o analiză a efectelor incendiilor de vegetaţie asupra fertilităţii terenurilor arabile. Subiectul acestor incendii este în prim-planul atenţiei publice în ultimele săptămâni, la nivelul întregii ţări. Pompierii au explicat în numeroase rânduri că nu au mai avut atât de multe intervenţii ca anul acesta niciodată, incendiile ţinându-se lanţ, în fiecare zi fiind măcar un astfel de foc.
Rectorul USV Iaşi a explicat că toate informaţiile publice arată că majoritatea acestor incendii nu au cauză naturală: nu suntem într-o perioadă foarte caldă şi secetoasă de vară, nu sunt furtuni cu tunete şi fulgere, începerea spontană a unui astfel de incendiu este foarte complicată momentan.
Rectorul spune că a auzit la rândul său mai mulţi fermieri, mici şi mijlocii, argumentând faptul că aceste arderi de mirişti ar ajuta la creşterea fertilităţii solului şi că de aceea recurg la astfel de metode. Afirmaţia nu doar că este falsă, ci este complet opusă realităţii: arderile distrug pătura fertilă din sol, unde se produce germinaţia, astfel că an de an ele terenurile devin mai puţin fertile.
De ce apelează oamenii, atunci, la astfel de incendii? Prof.dr. Gerard Jităreanu spune că este o soluţie ieftină de a scăpa de resturile vegetale de pe un câmp ce a fost recoltat în toamna precedentă, dar este o soluţie convenabilă şi pentru cei care vor să scape de buruieni şi diferitele boli care afectează, an de an, culturile, fără să investească în substanţe cu care să facă tratamente.