Rezoluţiile pe care le au acum sateliţii lansaţi pe orbită sunt tot mai clare şi pericolul ca oricine să poată fi identificat oriunde, din spaţiu, este din ce în ce mai prezent. Iată de ce legislaţia în domeniu devine esenţială. Uniunea Europeană are propriile programe spaţiale şi desigur, sateliţi proprii. Constelaţia numită „Sentinel” culege date pe care le analizează Centrul Satelitar al Uniunii Europene şi le transmite mai departe celor responsabili cu deciziile politice şi de securitate europene. Ambasadorul Sorin Ducaru este directorul acestui Centru şi a explicat într-un interviu pentru Digi24 cum ajută de fapt „ochii din cer”, dar și ce provocări aduce aglomerația de sateliți în spațiu.
Sateliţii UE veghează la siguranţa noastră
Programele spaţiale ale Uniunii Europeane au în acest moment 29 de sateliţi pe orbita Pământului şi vor mai fi lansaţi alţi 30, în următorii 15 ani. Sunt deja prevăzute 16 miliarde de euro în noul buget european pentru dezvoltarea lor. Copernicus este numele programului spaţial care oferă date observaţionale despre planeta noastră. Iar aceste date sunt prelucrate de Centrul Satelitar al UE şi livrate celor care au nevoie de ele.
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Să începem să explicăm direct termenii. Ce înseamnă Centrul Satelitar al Uniunii Europene?
Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene: Centrul Satelitar UE este una dintre cele două agenţii interguvernamentale ale Uniunii Europene, alături de Agenţia Europeană de Apărare, deci o agenţie care aparţine statelor membre, este finanţată în proporţie de 50% prin contribuţia lăsată la bugetul agenţiei, cealaltă jumătate fiind din prestările de servicii pentru alte agenţii europene sau altor utilizatori, şi are ca obiectiv de activitate dezvoltarea de analize geospaţiale. Sunt analize provenite din imagini satelitare care pot fi imagini optice sau electromagnetice pe diverse spectre, infraroşu sau alt gen de spectre, pentru a genera cunoaşterea unor situaţii în termen, astfel încât să poată fi luate decizii corecte de politică externă, în domeniul apărării sau pentru o gamă largă de aplicaţii dincolo de cele de securitate, aplicaţii civile.