Un studiu sugerează că aproximativ 30 – 40 de minute de mișcare pe zi, într-un ritm moderat, ar fi suficient pentru a reduce consecințele a zece ore în care stăm la birou.
Concluzia a fost desprinsă pe baza unei meta-analize realizate pe nouă studii anterioare, care au avut, în total, un eșantion de 44.370 de oameni din patru țări diferite, ce au purtat brățări de fitness pentru monitorizarea activității.
Analiza a arătat că riscul de deces în rândul celor care au un stil de viață caracterizat de sedentarism a scăzut, pe măsură ce oamenii au început să facă mai multă mișcare. Cu alte cuvinte, activitățile mai intense, precum ciclismul, grădinăritul, jogging-ul, pot scădea riscurile de deces prematur la nivelul la care ar fi dacă oamenii nu și-ar petrece atât de mult timp așezați.
În vreme ce aceste meta-analize necesită tot timpul conectarea multor puncte cu implicații diferite, din studii distincte, pe voluntari individuali și în condiții speciale, beneficiile acestei analize sunt acelea că se bazează pe date relativ obiective oferite de gadgeturile inteligente purtate de participanți, în locul relatărilor realizate de aceștia.
„Oamenii pot încă să aibă grijă de sănătatea lor și să contracareze efectele perioadelor de inactivitate fizică pentru că, așa cum arată aceste descoperiri, orice interval alocat mișcării este benefic”, au spus cercetătorii.
Astfel, urcatul scărilor în locul alegerii liftului, joaca alături de copii sau animale, ore de yoga sau de dans, treburile casnice, plimbările, toate au efecte benefice și îi pot transforma pe oameni în ființe mai active.
„Deocamdată nu știm foarte clar, de exemplu, cât de mult timp petrecut așezat este ‘prea mult’, însă sperăm să avem răspunsurile în curând”, au mai precizat specialiștii.
sursa yoda.ro