Muncitorii străini au devenit colacul de salvare pentru firmele din județul Iași, care au angajat în ultimii ani nepalezi, congolezi, indieni, tunisieni, peruani, chinezi, iranieni, brazilieni, ba chiar apatrizi, ecuadorieni, tadjici, kârgâzi, japonezi și norvegieni ca să-și acopere lipsa de personal, după cum reiese din datele obținute de la Inspecția Muncii de „Ziarul de Iași”.
Pentru că angajatorii locali găsesc din ce în ce mai greu români dispuși să muncească pentru ei, alții străbat mii de kilometri ca să câștige aici un ban cinstit, iar numărul celor care caută o viață mai bună la Iași crește de la an la an.
„Ce diferenţă este între un român, un sri-lankez, un elveţian, un neamţ şi un vietnamez? Nu avem toţi drepturi egale?”, ne întreba Bogdan Piţigoi, fondatorul şi preşedintele Grupului Tester, în urmă cu trei ani, când multe firme locale cochetau deja cu ideea de a-și aduce muncitori de peste hotare.
În momentul de față, 4.252 de cetățeni străini din 89 de țări au contracte de muncă active la nivelul județului nostru, fără a include și alte categorii de lucrători, cum ar fi funcționarii publici, militarii ori personalul din justiție, aflați în evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, nu a Inspecției Muncii.
Avem în Iași la muncă aproape 3% din totalul cetățenilor străini care au contracte de muncă active la nivel național (134.507 de contracte), iar orașul nostru pare să fie tot mai atrăgător pentru muncitorii străini, în condițiile în care sunt pe piața muncii locale cu aproape 1.000 de străini mai mulți anul acesta față de anul trecut, când 3.244 de cetățeni din alte țări au venit ca să lucreze „cot la cot” cu ieșenii în construcții, transport, industria ospitalității, agricultură sau comerț. Practic este imposibil să ajungi pe un șantier în Iași și să nu dai peste un muncitor străin sau să nu te intersectezi în oraș cu livratorii de mâncare din Asia, care au devenit o prezență familiară în peisajul urban.