Credinciosii romano-catolici au sarbatorit ieri, 24 martie, Duminica Floriilor, care da startul Saptamnii Mari, numita si Saptamana Patimilor, la sfarsitul careia, acestia vor primi miracolul Invierii Domnului. Paştele catolic va fi sărbătorit în data de 31 martie. El va fi cu cinci săptămâni înaintea celui ortodox, care se va sărbători începând cu data de 5 mai.
Diferenţa dintre aceste sărbători provine din faptul că aceste biserici lucrează cu calendare diferite. Biserica Romano Catolică foloseşte calendarul gregorian, iar Biserica Ortodoxă calendarul iulian. Astfel, data prăznuirii Paştelui este, în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară.
Ziua de miercuri, 27 martie este dedicata, de catre parintele Francisc Vernica, batranilor si bolnavilor care nu pot veni la Biserica pentru a se spovedi. Asadar, parintele va merge personal la ei pentru a le da sfanta impartasanie.
Joia Mare, 28 martie este dedicata sfintirii uleiului, ce va avea loc la Iasi, unde vor participa toti preotii catolici din judet, apoi seara Sfanta Liturghie a Cinei Domnului.
Ziua de vineri, 29 martie este una aliturgică, dar este o zi de post. Seara se va săvârşi Rugăciunea Universală, pentru toată lumea, pentru toţi vrăjmaşii şi pentru toate religiile. În seara zilei de sâmbătă, 30 martie, la ora 22.00, va fi săvârşită Liturghia Învierii. Şi duminică, 31 martie, liturghia va avea fastul sărbătorilor pascale.
Tot astazi, 25 martie ortodocşii, dar şi catolicii au sarbatorit Buna Vestire. Slujbe religioase au avut loc in toate bisericile. Este o sărbătoare cu dată fixă – 25 martie – care marchează un moment important în vieţile creştinilor. Urmează nouă luni până la Crăciun, timpul în care Fecioara Maria L-a purtat în pântece pe Iisus. Conform tradiţiei, astăzi se mănâncă peşte. Totodată, se spune că de Buna Vestire nu este bine să te cerţi cu nimeni, nu au voie să speli, să faci curăţenie prin casă sau alte treburi gospodăreşti. ziarulorizont.info