-0.7 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Catolicii sarbatoresc Pastele. Ortodocsii, Duminica Floriilor

BIT TV urează sărbători fericite și ”Hristos a Înviat!” celor care astăzi sărbătoresc Paștele catolic.
Credinciosii romano-catolici sarbatoresc astazi prima zi de Paste. Cu 1,1 miliarde de credincioşi, Biserica Catolică reprezintă jumătate din populaţia creştină la nivel mondial.
Papa Francisc a trimis un mesaj în timpul Drumului Crucii.
„Ruşine pentru când se alege puterea şi banul! Ruşine pentru bărbaţi, char şi cei din biserici, care se lasă duşi de ambiţie, pierzându-şi demnitatea! Ruşine pentru că generaţiile noastre lasă tinerilor o lume ruptă de diviziuni şi războaie, dar Suveranul Pontif şi despre speranţă, aceea de care sunt capabili doar cei care provoacă conştiinţa adormită a umanităţii, riscându-şi viaţa pentru a-i ajuta pe săraci, izolaţi, migranţi, şi Papa îşi apără Biserica sa de păcătoşi capabilă în ciuda tentativelor de a fi comprimisă să fie un model de altruism, o arcă de salvare”, a fost mesajul pe care Papa Francisc l-a transmis credincioșilor catoli
În prima și a două zi de Paște, fețele îi așteaptă pe stropitori; stropitul sau udatul tinerelor nemăritate este un obicei catolic respectat mai ales în părțile Ardealului și Ungaria, precum și în anumite zone din Slovacia.
În trecut, fetele erau udate cu apa rece că gheață, însă, odată cu trecerea anilor, această „scaldare” a fost înlocuită cu parfumarea tinerelor. Acest obicei simbolizează beatitudinea și este privit că o binecuvântare, este o urare de noroc în tot ce își propun.
Data Paștilor este, conform primului conciliu de la Niceea, „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.” În vreme ce Biserica Catolică și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).
Crediciosii ortodocsi vor sarbatori Pastele duminica viitoare. Astazi ei sarbatoresc Duminica Floriilor. Cu o săptămână înainte de Paşti, în Biserica Ortodoxă se prăznuieşte sărbătoarea Intrării Mântuitorului în Ierusalim, care are la bază evenimentul intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim înainte de Patimile şi Învierea Sa din morţi.

Recomandări