2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Caz halucinant intr-o unitate de invatamant. Școala din Sirețel nu are profesori

Aceasta situatie grava nu a putut fi anticipata de nimeni! • Sefii Inspectoratului Scolar Judetean au fost bagati in sedinta de urgenta pentru a analiza cazul • Totul a fost posibil din cauza inconstientei si nepasarii celor care ar fi trebuit sa supravegheze totul • La aflarea celor intamplate, parintii s-au ingrozit

In doar cativa ani si intr-un ritm galopant zeci de scoli si licee din judetul Iasi au fost lovite dur. Salariile de mizerie dar si reducerea numarului de absolventi sau demisiile au produs un adevarat exod al cadrelor didactice profesioniste din sistemul preuniversitar local. Starea de fapt este atat de grava incat mii de elevi si liceeni risca sa nu poata fi educati nici de persoane necalificate sau macar de suplinitori. Noile cifre si statistici ale Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) arata ca, dincolo de faptul ca infrastructura lasa de dorit in tot mai multe scoli si licee, in special din mediul rural, marele pericol ce ameninta sistemul este cel al lipsei acute a cadrelor didactice calificate. Chiar daca pare greu de crezut, cu mai putin de doua saptamani ramase pana la inceperea noului an scolar, peste o mie de posturi de suplinitori au ramas inca neocupate la Iasi.

Solutii extreme luate de ISJ

Drept urmare, in fata acestor realitati crunte, conducerea Inspectoratului Scolar a decis ca (pentru prima data dupa 1989 – n.r.) organizarea unui nou examen pentru selectia de cadre didactice pregatite care sa acopere deficitul urias de profesori. De mentionat ca învatatorii, educatorii sau dascali pentru limbile straine reprezinta cea mai mare problema din educatia ieseana. Astfel, comunele situate la distanta mare de centrele urbane si cu infrastructura deficitara ca Plugari, Andrieseni, Madârjac, Dagâta, Sipote sau Siretel risca sa aiba parte de suplinitori din randul localnicilor, in cel mai bun caz, fara studii corespunzatoare. La limbile straine sunt putini profesori, intrucat multi tineri aleg sa lucreze la call-center-uri sau ca traducatori. Trebuie gandita, de urgenta, o politica axata pe atragerea resursei umane din sistemul educational romanesc. Rezultatele la examen vor fi publicate pe 7 septembrie, iar pe 9 septembrie va avea loc o noua sedinta publica de distribuire a posturilor. Acolo unde nu se vor gasit oameni calificati se va apela si la plata cu ora sau la cadre didactice pensionare. Realitatea e ca, o data ce ne indepartam de zonele urbane, din ce in cei mai putini oameni calificati aleg sa activeze la catedra”, a anuntat prof. dr. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar.

continuarea pe bzi.ro

Recomandări