Fierb cazanele de ţuică în multe locuri din ţară. A început sezonul de făcut rachiu şi palincă. Atenţie- micii producători trebuie să declare dacă scot la vânzare ţuica făcută acasă. Guvenul le-a pus gând rău şi vrea dublarea amenzilor pentru cei care nu plătesc taxe.
Constantin are o livadă de peste 4 hectare în satul Brădăţel din Suceava. Dacă până anul trecut făcea din fructe palincă şi rachiu pentru consum propriu, acum vrea să vândă tăriile în magazine.
- Constantin Cozma, producător de băuturi spirtoase: Odată ce eşti în regulă, poţi duce şi în magazine, unde vrei, poţi da oricui, fără nicio teamă, fără nicio ezitare.
Un litru de țuică costă în jur de 35 de lei, iar unul de palincă între 60 si 80 de lei
Ce trebuie să conţină dosarul:
– cantitatea de fructe folosite
– cantitatea de băutură
– cât va dura procesul
Micii producători trebuie să declare în scris intenţia de a face rachiu, pălincă sau ţuică, precum şi ce cantitate urmează să producă, plus câte kilograme de fructe vor fi folosite şi cât va dura tot procesul. Iar în funcţie de câţi litri vor ieşi la final, autorităţile vor calcula şi valoarea accizelor pe care producătorii trebuie să le plătească. În prezent, pentru producţiile de până în 50 de litri nu se plătesc taxe. Pe viitor, limita ar putea creşte la 200 de litri. Cei care sunt prinşi fără acte riscă o amendă de 10.000 de lei, dublu decât acum.