Cancerul de sân, cel pulmonar, afecțiunile maligne ale colului, dar și cele colorectale sunt cele mai frecvente în rândul femeilor din România. Însă și vârsta este corelată cu apariția anumitor tipuri de cancer.
Fiică, mamă, soră, bunică, nepoată, prietenă, colegă. Fiecare dintre noi are o rudă sau o cunoștință care a primit diagnosticul „cancer”. Se întâmplă, în timp, din cauza fumatului, a expunerii necugetate la soare, a unei alimentații departe de recomandările nutriționiștilor. Contactul cu chimicalele și radiațiile în cazul unor meserii, dar și abuzul de alcool ne aduc mai aproape de verdictul dur, de care putem scăpa dacă reținem un singur cuvânt: prevenție.
„Le spun tuturor pacientelor care îmi trec pragul că nu putem spune cu precizie de ce apar cancerele. Ceea ce știm sigur, până în prezent, este că moștenirea genetică, fumatul, dieta dezechilibrată, cu multă carne și fără vegetale proaspete, lipsa activităților sportive și expunerea îndelungată la soare, fără creme de protecție, toate cresc riscul de cancer chiar la vârstă tânără. Iar pentru a preveni boala nu ne rămâne decât să adoptăm un stil de viață echilibrat și să mergem regulat la medic”, spune dr. Izabela Condei, medic primar imagistică medicală în cadrul spitalului Onco Card.