A fost cea mai proastă veste pe care puteau să o primească românii cu concedii deja plătite pentru Grecia, cea a intrării elenilor pe lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Părinţii au avut cel mai mult de furcă după ce Grecia a ajuns în mod oficial în zona galbenă. În acest moment, toate persoanele care vin din ţări aflate pe această listă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.
Situaţia pare însă a se complica de la zi la zi având în vedere că până şi autorităţile elene au interzis muzica în restaurante şi baruri şi au restricţionat mobilitatea pe insula Mykonos, după o creştere a numărului de contaminări cu SARS-CoV-2 înregistrată aici. Este semn evident că în Grecia nimeni nu mai intră fără testare sau certificat de vaccinare.
Ce au păţit mii de români înaintea concediului de vară din Grecia!
Cunoscută ca insula petrecerilor celor bogaţi, Mykonos este una dintre cele mai populare destinaţii ale Greciei, atrăgând peste 1 milion de turişti în fiecare vară, între ei staruri de la Hollywood, modele şi sportivi. Cu toate acestea, după ce a fost descoperit un focar local, Ministerul Protecţiei Civile a spus că interzice muzica pe insulă 24 de ore din 24 şi că va permite mobilitatea între orele 01:00 – 06:00 doar celor care merg la sau dinspre serviciu ori au urgenţe medicale.
Vorbim despre o ţară care depinde de turism, dar şi în care numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2 a crescut serios în ultimele săptămâni, forţând guvernul să impună vaccinarea pentru lucrătorii sanitari şi cei din centrele pentru vârstnici şi să introducă noi restricţii.
Restricţii care se vor aplica pe întreg teritoriul elen ceea ce complică, dar mai ales scumpeşte serios vacanţele românilor. Pentru că părinţii care au ales să-i ducă pe cei mici în vacanță în această ţară se confruntă acum cu o factură care ar putea ajunge la câteva sute de euro în plus pentru testele COVID-19.
Grecia permite intrarea pe teritoriul său turiștilor care prezintă un certificat de vaccinare anti-COVID-19, dar, atenţie, este obligatoriu să fi trecut 14 zile de la rapel. Nu este acceptată nici măcar o singur excepţie sau o zi în minus. Mai mult decât atât, documentul care atestă vaccinarea trebuie să fie redactat în limba engleză.
Cei care nu s-au imunizat pot arăta un test PCR negativ, dar care să nu fie mai vechi de 72 de ore. Grecia nu solicită un test PCR negativ de la persoanele care au trecut prin boală cu 2-9 luni anterior sosirii, însă acestea trebuie să prezinte un test PCR molecular pozitiv, un test antigen realizat de un laborator autorizat sau un certificat care atestă că deținătorul a fost depistat cu SARS-CoV-2.
Un alt detaliu interesant este acela că la intrarea în Grecia, turiștii pot fi supuși unor teste rapide aleatorii. Acestea se fac în aeroport sau în vămile terestre şi rezultatul este oferit pe loc. În cazul în care acesta se dovedeşte a fi pozitiv, persoanele infectate vor fi cazate gratuit, dar temporar într-un hotel de carantină.