Dacă vă deveni lege, Codul Urbanismului va permite construirea pe spațiile verzi private, iar clădirile construite ilegal în trecut vor intra în legalitate.
Tot prin noul cod, fiecare sector din București își va vota propriile Planuri Urbanistice Zonale. Așadar, un haos în administrarea orașului, spun organizațiile de mediu.
Alex Oprița, Platforma de mediu pentru București: „ Ce se dorește acum e să nu mai existe coordonare între sectoare, fiecare să facă ce vrea de capul lui. E posibil să ne trezim că în grădina din spațiul blocului să apară dintr-o dată un bloc sau să ne trezim că dacă stăm la casă lângă noi să apară un bloc cu cinci etaje.”
Votarea Codului Urbanismului ar duce la dispariția abruptă a puținelor zone cu verdeață de care se bucura acum oamenii.
Mai mult, dezvoltatorii care ridică noi cartiere nu vor mai fi obligați să asigure 20 de metri de spațiu verde pentru fiecare locuitor, cum prevede legislația actuală. Și amenzile ar urma să fie modificate. Mai exact, indiferent de cât de mare este suprafața de teren distrusă, amenda este unitară, între 50 de mii și 500 de mii de lei. Daca este plătita în primele 15 zile, ajunge la 25 de mii de lei, jumătate din minim.