În România, tone de medicamente expirate sunt aruncate zilnic fie la gunoi, fie la întâmplare, iar asta poate avea urmări grave. Flacoanele nefolosite, odată ajunse în mediu, devin deşeuri toxice. Pentru a combate acest fenomen, zeci de spitale din Cluj, dar şi din restul ţării au creat puncte speciale de colectare.
Dacă românii sunt campioni la risipa alimentară, când vine vorba despre medicamente, scenariul este puţin diferit. Flacoanele, fiolele sau cutiile cu pastile sunt păstrate chiar şi după expirare. Iar cei mai mulţi aleg să le arunce la gunoi. Un gest total greşit. „Sunt substanţe chimice, care necontrolat pot să contamineze diverse situri sau apă”, explică Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.
Lucru ce poate fi evitat cu uşurinţă. Conform unei legi adoptate încă din anul 2023, românii pot duce medicamentele nefolosite la centrele de colectare înfiinţate în incinta spitalelor. Doar în judeţul Cluj, 27 de unităţi medicale au amenajate astfel de containere.
„Orice pacient poate să-şi facă un drum până la un spital. Aşa s-a covenit, că spitalul este cea mai potrivită unitate unde se poate colecta”, transmite Elena Dinte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj. Iar pe vitrinele farmaciilor au fost puse coduri QR cu locaţiile punctelor de colectare.
În cealaltă parte a ţării, la centrul de colectare a Spitalului de Boli infecţioase din Galaţi, bate vântul. Numele persoanelor care aduc medicamente expirate sunt trecute în registru, la fel şi tipul medicamentelor, după care acestea sunt puse într-o cutie.
Acestea sunt colectate apoi de o firmă autorizată şi duse la distrugere. Stupefiantele şi psihotropele procurate pe reţetă nu se află însă pe lista medicamentelor care pot fi aduse la aceste centre.