A intrat în vigoare o nouă lege care reglementează felul în care vor fi colectate medicamentele expirate de la populaţie. Până în prezent, farmaciile erau obligate să preia medicamentele de la populaţie pentru a le elimina odată cu propriile deşeuri, în condiţii fără risc de contaminare pentru mediul înconjurător. Acum, cu noua lege care a fost aprobată la final de septembrie şi trimisă la promulgare, oamenii care au acasă medicamente expirate trebuie să le ducă la cel mai apropiată spital public sau privat, care le va colecta şi le va elimina.
Legea prevede că unităţile medicale sunt obligate să primească medicamentele de la populaţia generală. 360medical.ro îl citează pe dr. Adrian Wiener, deputat USR, care a fost unul dintre principalii iniţiatori ai actualei legi, dar care nu trebuia să arate astfel. Conform deputatului, se doreşte crearea unui circuit clar de colectare a deşeurilor, finanţat printr-o taxă plătită de producători.
„Nu este forma ideală a legii, dar este o formă de compromis temporară, sper eu, până vom ajunge la o formă firească”, a declarat dr. Adrian Wiener pentru sursa citată. Problema cea mai mare, în acest moment, este că numărul punctelor de colectare se va reduce de la peste 10.000 – totalitatea farmaciilor din România, la puţin peste 700, câte spitale publice şi private sunt, în contract cu CNAS.
Miza legiuitorilor a fost aceea că spitalele au deja contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor medicamentoase. În spitale va trebui să găsim, în zone special amenajate, containere în care să ducem medicamentele expirate aduse de acasă. La rândul lor, unităţile medicale vor primi bani suplimentari de la stat pentru costurile generale de volumul mai mare de deşeuri.
În curând, pe cutiile de medicamente din farmacii vom găsi un avertisment care ne va spune că medicamentele expirate trebuie returnate în spitale. Textul va fi introdus la prima modificare a prospectului, nu mai târziu de 31 decembrie 2028, conform legii.