Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că în scurt timp s-ar putea implementa un mecanism prin care elevii și studenții să poată să trimită sesizări anonime cu privire la anumite situații grave care se petrec în unitatea de învățământ. Nu e de ajuns, atrag atenția părinții și experții.
În aproximativ o lună, elevii și studenții ar putea avea la îndemână un nou mecanism de a trimite sesizări, inclusiv anonime, către școală cu privire la diverse situații, de la consumul de droguri, violență, hărțuire și până la probleme de etică. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat, în cadrul unei întâlniri despre traficul și consumul de droguri în școli și licee organizată de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României, că în unitățile de învățământ, atât din preuniversitar, cât și din mediul universitar, ar putea să fie implementat un sistem de alertă de tip „buton roșu”. Acest „buton roșu” ar urma să fie o adresă de e-mail, iar aspectele semnalate să ajungă direct la o persoană desemnată din cadrul școlii. Această adresă de e-mail ar fi o altă posibilitate de care elevii și studenții să uzeze, pe lângă clasicele cutii pentru sesizări și reclamații care deja există în multe unități de învățământ.
Inițiativa ministrului este apreciată de către părinți, profesori și experți, însă cu toții atrag atenția că simpla sesizare a unei probleme nu este nici pe departe suficientă, cu atât mai mult dacă vorbim de problema consumului de droguri.
Expertul antidrog Cătălin Țone spune că orice formă de comunicare este un plus, dar vine cu recomandarea de a le crea copiilor și tinerilor posibilitatea să adreseze astfel de sesizări prin instrumente care acestora le sunt mult mai la îndemână.