În fața neprevăzutului, metroul poate fi un loc periculos, deși persoanele care lucrează acolo fac tot posibilul pentru a garanta siguranța pasagerilor. Cu toate astea, accidente pot avea loc, iar oamenii pot ajunge pe șinele metroului. Cum a fost cazul din București, de marți seară, când o tânără a murit după ce a fost împinsă pe linia de metrou, în stația Dristor 1.
Ce nu trebuie să facem :
- Să nu încercăm să ieșim singuri! Există un conductor (de obicei de culoare roșie) care ne poate curenta mortal dacă îl atingem. În România el este poziționat pe partea cu zidul, în alte țări el poate fi poziționat sub platformă. Important este să evităm acest conductor.
Ce trebuie să facem:
- Dacă nu vedem niciun tren venind, trebuie să alergăm între șine în direcția în care circulă și metroul până ajungem în punctul în care oprește primul vagon. În același timp, e indicat să strigăm după ajutor, pentru a ne asigura că cineva va alerta angajații de la metrou de prezența noastră acolo, potrivit Bright Side.
- În cazul în care trenul este deja foarte aproape și nu mai avem timp să fugim, indicat este să ne așezăm în poziția culcat, în spațiul dintre șine și să ne acoperim capul cu mâinile. Distanța dintre partea de jos a metroului și acest spațiu este de aproape jumătate de metru, așa că dacă stăm corect, nu vom păți nimic.
Alte măsuri de siguranță, mai eficiente, au fost adoptate de către companiile de metrou. De exemplu, în unele capitale europene precum Londra, Paris sau Copenhaga, sunt instalate panouri transparente de metrou, iar ușile acestora se deschid atunci când trenul oprește în stație.