Milioane de români decid, anual, să „schimbe aerul” şi optează pentru cea mai la îndemână variantă, respectiv să petreacă măcar câteva zile în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei aleg să meargă într-o altă ţară din Uniunea Europeană, dar sunt mulţi români care decid să meargă şi în ţări din afara Uniunii Europene.
În ciuda măsurilor de siguranţă pe care şi le iau românii care pleacă în străinătate, sunt multe momente în care aceştia ajung să rămână fără acte de identitate şi mai ales fără paşaport. Vorbim despre un document care se poate pierde, poate suferi deteriorări sau poate fi sustras.
Asta chiar şi în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, se recomandă celor care merg în străinătate ca paşaportul românesc să fie ţinut constant în seiful din camera de hotel, iar persoana în cauză să se deplaseze într-un loc sau altul având asupra ei o copie a documentului respectiv.
În general, persoana care ajunge într-o asemenea situaţie are de urmat anumiţi paşi clari. În primul rând, trebuie contactată cea mai apropiată ambasadă sau consulat al României, mai ales dacă vă aflaţi într-o altă ţară membră a Uniunii Europene.
Dacă sunteţi într-o ţară din afara Uniunii Europene şi nu aveţi posibilitatea de a ajunge la o ambasadă sau un consulat al României, puteţi solicita protecţie consulară din partea oricărei alte ţări a Uniunii Europene.
Este însă important de ştiut că, dacă paşaportul v-a fost furat, trebuie să daţi cu subsemnatul şi la o secţie de Poliţie. Trebuie să faceţi o plângere la Poliţie, iar în baza plângerii respective ar urma, într-un final, să obţineţi un nou titlu de călătorie.