Preotul, Neculai Zugravu, din orașul Târgu Frumos, ce și-a anunțat candidatura din partea PNL pentru funcția de primar, la sfârșitul săptămânii trecute, ar urma sa fie suspendat din activitatea bisericească.
Precizările au fost făcute de către Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor, la solicitarea BIT TV. De asemenea, prin același răspuns se arată că preotul Zugravu ar urma să fie judecat dupa canoanele bisericești dacă își va menține decizia de a candida.
„Având în vedere că și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al orașului Târgu Frumos, preotul Neculai Zugravu va fi suspendat din misiunea clericală.
În conformitate cu deciziile Sfântului Sinod referitoare la atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, dacă preotul Neculai Zugravu își menține decizia de a candida la funcția de primar, alegând cariera politică, atunci cazul său va fi judecat în Consistoriul Eparhial.
Precizăm că, înainte de acest anunț, preotul Neculai Zugravu a înaintat o cerere de pensionare pentru limita de vârstă, din funcţia de paroh al Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din Târgu Frumos, Protopopiatul Paşcani. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)”.
Preotul Neculai Zugravu a refuzat sa prezinte un punct de vedere pentru BIT TV.
El și-a anunțat candidatura duminica, 10 martie, la Casa de Cultură Garabet Ibraileanu din Târgu Frumos, în prezența mai multor politicieni liberali, dar și în fața unei săli pline de oameni.
Sursa Facebook
Menționăm ca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a publicat duminica o decizie prin care preotii ortodocși au obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic iar opţiunea politică va fi exprimată doar prin votul personal secret. Totodată, Biserica Ortodoxă Română a decis să menţină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători şi să ocupe funcţii de demnitar sau funcţionar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.