Ce sunt alergiile alimentare? Alergia alimentară este o reacție exagerată a sistemului imunitar la un anumit aliment sau la o anumită substanță dintr-un aliment ingerat, aceasta fiind modalitatea de apărare a organismului la un potențial pericol. Sistemul imunitar eliberează anticorpi reprezentați de imunoglobulinele E (IgE) care neutralizează alimentul sau substanța din acel aliment.
Care sunt cauzele alergiilor alimentare?
Cauza principală este reprezentată de ingerarea de alimente pe care organismul le consideră străine, după cum spune și definiția alergiilor alimentare, însă trebuie să se țină cont de faptul că alergiile nu apar după prima ingerare a unui nou aliment/substanță, deoarece sistemul imunitar are nevoie de minim două contacte cu acesta și doar apoi, de la al treilea contact, îl poate considera un pericol pentru organism și produce reacția exagerată a sistemului imunitar. Alimentul/substanța din aliment care produce alergia se numește alergen și câteva exemple de alergeni sunt:
- Arahide;
- Nuci;
- Ouă;
- Soia;
- Pește;
- Fructe de mare;
- Grâu;
- Lapte de vacă (în special la copii).
Trebuie ținut cont de faptul că dacă o persoană este alergică la unul dintre alergenii enumerați mai sus, poate fi alergică și la alimentele înrudite, de exemplu: persoanele alergice la creveți vor fi alergice cel mai probabil și la caracatiță, homar, crab, scoici, etc.; persoanele alergice la arahide vor avea o probabilitate mult mai mare de a fi alergice și la alune de pădure, nuci, etc.