6.9 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Ce varianta au autoritatile iesene pentru traseul Autostrazii A8 in zona municipiului Pascani

O nouă serie de discuții despre proiectul Autostrăzii A8 Iași-Târgu Neamț au avut loc recent la Pașcani. La întâlnire au fost prezenți reprezentanții firmei Consitrans, proiectantul A8, dar și reprezentanții primăriilor de pe traseu. La discuții au fost și reprezentanții Consiliului Județean Iași, dar și ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași. Recent, firma Consitrans a predat o documentație cu mai multe alternative de traseu pentru A8 pe sectorul Iași-Târgu Neamț, documentație ajunsă la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a precizat că în discuțiile cu firma care va face proiectul au fost luate în calcul și viitoare parcuri industriale de pe amplasamentul A8.

„A fost o întâlnire de lucru la Pașcani cu reprezentanții Consitrans, proiectantul general al autostrăzii A8, directorul DRDP Dănuț Pilă, dar și primarii comunelor de pe sectorul Moțca – Târgu Frumos. Pe 15 septembrie, Consitrans a predat la CNAIR alternativele de traseu propuse pe baza unui studiu de trafic și a prognozei de trafic pe următorii 30 de ani. Mă bucur că s-a ținut cont de sugestiile și solicitările noastre anterioare de a lua în calcul amplasamentul viitoarelor parcuri industriale în configurarea traseului”, a spus Costel Alexe.

„Varianta recomandabilă de traseu va trece pe la sud de parcul industrial Pașcani, asigurând o conectivitate mai bună, crescând atractivitatea și interesul investitorilor. Vor porni lucrările de execuție a forajelor geotehnice. Consiliul Județean va fi în continuare un partener de bază al proiectantului, un mecanism integrator între proiectant și autoritățile locale pentru ca fiecare etapă în implementarea proiectului să fie accelerată. Prea mult timp a fost pusă frână dezvoltării Moldovei ș timpul nu mai are răbdare cu noi. Suntem în punctul în care, pentru prima dată după foarte mult timp, se poate intra în linie dreaptă cu Autostrada Unirii pentru ca Iașul și Moldova să-și clădească infrastructura de transport absolut necesară dezvoltării”, a mai spus Costel Alexe, șeful CJ Iași.

„Am discutat cu primarii despre necesitatea de a face toate procedurile legale pentru a permite, cu acordul proprietarilor, accesul pe terenurile proprietate privată pentru a demara lucrările de execuție a forajelor geotehnice și planificarea cât mai eficientă a acestora. Pentru această temă geotehnică se vor executa foraje de 35 de metri adâncime. Totodată, proiectantul a luat în calcul impactul asupra mediului, toate ariile protejate au fost evaluate și s-a stabilit cum vor fi impactate de traseul autostrăzii pentru a nu exista riscuri. Documentația va fi transmisă și la Jaspers pentru asistență în evaluare”, a mai menționat președintele Consiliului Județean Iași.

Sursa Știrea de Iași 

Recomandări