Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) reamintesc că printre consultaţiile de prevenţie care sunt oferite de medicii de familie se numără şi cele destinate persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, care nu se află în evidenţe cu boli cronice şi nici nu manifestă semne de boală.
Aceştia spun că, din păcate, aceste persoane se adresează rar medicilor, doar în cazul în care au o problemă acută, riscând astfel să dezvolte diferite probleme de sănătate. Cei de la CJAS au explicat şi că nu este necesar ca pacienţii care au boli cronice să apeleze la acest pachet, pentru că ei deja se află în relaţie cu medicul de familie şi beneficiază de consultaţii periodice decontate pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei sau screeningul complicaţiilor. Astfel, pachetul pentru persoanele peste 40 de ani este destinat celor care nu au simptome de boală şi care nici nu îşi fac controale periodice.
„Tocmai pentru că aceste persoane se consideră pe deplin sănătoase, se adresează rar medicilor, doar în cazul afecţiunilor acute, riscând să dezvolte boli cronice «ascunse» (fără simptome) care să fie depistate de abia într-un stadiu avansat, în care pot apărea complicaţii, invalidităţi şi chiar decese premature, iar tratamentele să fie dificile, dureroase şi costisitoare, sau chiar ineficiente”, au precizat reprezentanţii CJAS.
Cei de la CJAS spun că prin aceste pachete de prevenţie se doreşte atât încurajarea persoanelor peste 40 de ani să îşi verifice starea de sănătate, dar şi implicarea medicilor de familie pentru a acorda consultaţii preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact asupra sănătăţii, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, dieta sau activitatea fizică.