Conform unui Ordin de ministru dar şi a altor prevederi, agricultorii care deţin teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu au voie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor de grâu, cartof, porumb, rapiţă, floarea soarelui, etc.
Acelaşi avertisment este valabil şi pentru mirişti sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.
„Obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Pentru agricultorii care nu respectă condiţia se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă”, au precizat reprezentanţii APIA. Aceştia mai precizează faptul că au încheiat protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a condiţiilor agricole şi de mediu. Astfel, toate aceste instituţii vor putea da amenzi celor care ard miriştile. Măsurile sunt luate în condiţiile în care, în anii trecuţi, au fost înregistrate foarte multe incendieri. Menţionăm faptul că în prezent, în judeţul Iaşi există 25.500 de fermieri iar suprafaţa de teren pentru care s-au cerut subvenţii de la APIA anul acesta este de 256.000 de hectare.