Preconizată iniţial pentru 7 milioane euro, apoi pentru 9 milioane, fabrica de medicamente pe care o ridică la Paşcani firma Balkan Pharmaceuticals tocmai a trecut de 10 milioane euro investiţie iniţială. „Noul complex industrial va fi amplasat în județul Iași. Va include o hală de producere, spații de depozitare și oficii. Este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului operațional regional 2014-2020, cu o cofinanțare în proporție de 33% de către Balkan Pharmaceuticals din costurile lucrărilor”, a spus directorul Balkan Pharmaceuticals, Vasile Cazacu.
BP a investit aproape 30 milioane euro în 2 fabrici de medicamente în Basarabia
Firma la care acţionar majoritar este Alin Haucă (locul 11 în topul celor mai bogaţi ieşeni Încă o firmă cu rădăcini în Iaşi a umplut o ţară cu iod şi e gata să trimită camioane şi în Vest – topiasi.ro) a bifat deja cea mai mare investiţie românească în Republica Moldova – 20 milioane euro în fabrica de medicamente de la Sângera. Alte 7 milioane euro s-au dus pe o a doua fabrică de produse farmaceutice.
În prezent, doar la fabrica din orașul Sîngera Balkan Pharmaceuticals are 4 fluxuri industriale care asigură producerea a peste 200 denumiri de medicamente, în diferite forme, doze și variații de ambalaj – comprimate, capsule, pulbere, fiole, flacoane.
„Balkan Pharmaceuticals reprezintă cea mai mare investiție românească în Republica Moldova. Portofoliul companiei include o gamă de produse utilizate într-un spectru larg de tratamente: de la o cefalee, până la tratamentul maladiilor oncologice. Avem cooptați specialiști din România, Ucraina, din țările apropiate”, a declarat Vasile Cazacu.
Războiul din Ucraina le-a adus nu doar probleme ci şi oportunităţi
Nebunia declanşată de Vladimir Putin în Ucraina a produs efecte neaşteptate pentru afacerile BP: pe de o parte este spaima că cele două fabrici din Republica Moldova ar putea fi atinse de războiul declanşat criminal de ruşi. Pe de altă parte, însă, o mulţime de specialişti ucraineni s-au refugiat la fabricile Balkan Pharmaceuticals iar, mai nou, şi studenţii au găsit acolo un mediu bun de a creşte.
„Studenții își efectuează practica de producere la noi. Este un proces continuu. Unii studenți își scriu teza de licență la noi la fabrică, în colaborare cu specialiștii noștri. Menținerea și fortificarea echipei este permanent în vizorul conducerii. Pentru a stimula un bun specialist, el are nevoie de o remunerare corespunzătoare. Aceasta este baza tuturor activităților. Desigur, mai sunt și conjuncturi: condițiile de muncă, echipa, administrația, posibilitatea de perfecționare. Totuși, un salariu decent este motto-ul dezvoltării”, a adăugat directorul Balkan Pharmaceuticals.
Vasile Cazacu admite însă că sunt şi probleme serioase generate de război. „Ucraina, Rusia, Belarus sunt producători importanţi și cu o prezență semnificativă pe piața Moldovei. Credem că există riscul, cel puțin pe termen scurt, să ne confruntăm cu lipsuri și neajunsuri, până nu va fi găsită o alternativă. În ultima perioada au apărut probleme logistice. Termenul de livrare a materiei prime, a ambalajelor, a altor excipienți s-a mărit semnificativ. A fost perturbată logistica atât pe cale maritimă, terestră, cât și pe cale aeriană. În unele cazuri, perioada de livrare s-a dublat, triplat ca timp și cost. Cu întârzieri, produsul ajunge în fabrică. Lucrăm în avans pentru a avea stocuri suficiente și pentru a asigura prezența medicamentelor pe piață”, a precizat Vasile Cazacu.