Eveniment militar de amploare la Deleni. Joi dimineață, 6 octombrie, întreaga comunitate, dar și oficialități de rang înalt au participat la o ceremonie de comemorare a soldaților căzuţi pe câmpul de luptă şi îngropaţi în cimitirul eroilor din Maxut. Evenimentul a început cu o slujbă oficiată de un sobor de preoţi din protopopiatul Hîrlău care s-a rugat pentru odihna eroilor neamului.
Rând pe rând, cei prezenți au ţinut scurte alocuţiuni prin care au reamintim luptele din războiul de reîntregire a neamului, jertfa soldaţilor şi ofiţerilor căzuţi pe câmpul de lupta pentru ca astăzi România să fie o ţară liberă.
Un moment emoționant a fost prezentarea unui localnic în vârstă de o sută de ani, care a fost pe câmpurile de luptă și este o dovadă vie a paginilor scrise în istorie. El a asistat cu lacrimi în ochi la întreaga ceremonie.
În tot acest timp, cimitirul a fost înconjurat de copii din comuna, îmbrăcați în straie tradiționale.
Primarul comunei, Dumitru Prigoreanu a precizat că evenimentul de astăzi este foarte important pentru comunitatea pe care o reprezintă.
Ceremonia s-a încheiat cu o defilare a militarilor.
Potrivit site-ului Doxologia, ansamblul comemorativ (câteva morminte trasate sugestiv doar la suprafaţă şi soclul), cunoscut şi că Cimitirul militar Maxut, a fost amenajat la iniţiativa Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu” – Buzău, prin grijă Primăriei Deleni şi cu sprijinul Brigăzii 15 Infanterie Podu Înalt din Divizia 2 Infanterie Getica – Buzău. Inaugurarea cimitirului militar a avut loc la data de 23 octombrie 2012. Circa 700 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău și-au pierdut viață acolo, în iarnă 1916-1917, în timp ce se aflau în refacere, cantonaţi în bordeie săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut. Ei au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, epidemii care au făcut ravagii şi în rândul armatei, dar şi al populaţiei din Moldova. Parte din ei sunt înhumaţi la Maxut în gropi comune, în şanţuri paralele la marginea cimitirului.