O pasiune mai putin obisnuita l-a dus pe un pascanean astazi la usa administratiei locale. Barbatul, participant la diferite concursuri cu porumbei voiajori, a cerut alesilor locali sa ii inchirieze un spatiu. Nu pentru a creste pasarile, ci pentru a le imbarca pentru plecarea in diferite tari de unde are loc startul competitiei.
Petrica Amariei are 44 ani si de doi ani se ocupa cu cresterea porumbeilor voiajori. Astazi a venit la audientele tinute de primarul municipiului, Dumitru Pantazi, pentru a solicita inchirierea unui spatiu din Caminul Cultural din suburbia Bosteni. Are nevoie de acel punct fix, pentru a imbarca pasarile impreuna cu alti iubitori ai acestui sport, la competitii. Numai in zona Pascaniului si in comunele din imprejurimi sunt circa 20 de crescatori.
A mai avut cateva spatii amenajate pentru imbarcarea porumbeilor insa din anumite motive nu au mai fost disponibile. Edilul a acceptat sa ii ofere o magazie din cadrul caminului pentru care iubitorii acestui sport vor trebui sa plateasca doar factura la energie electrica.
In crescatoria de acasa, pascaneanul are aproape 60 de pasari. Le tine cu mare drag, chiar daca sunt costisitoare iar pana acum nu i-au adus nici un venit.
A inceput aceasta afacere cu un singur porumbel voiajor. A participat la un concurs in Germania si cand a vazut ca zburatorul s-a intors acasa, a decis sa cumpere mai multi pui. Acum se inscrie la diferite competitii. Inca de mici, le pune anumite inele care contin date de identificare.
Mentionam ca astfel de concursuri se desfasoara la nivel international. Zeci de crescatori imbarca porumbeii in masini care ii transporta pana in localitatea de unde se da startul. Apoi, cand pasarile ajung acasa, proprietarii trimit timpii si codurile pasarilor la asociatiile care organizeaza evenimentele. In numai o zi, se afiseaza clasamentul si castigatorii. Premiul cel mare poate ajunge la mii de euro.
Un alt barbat din municipiu a reusit anul trecut performanta de a fi pe primul loc in Europa la acest sport.
Mentionam ca porumbelul voiajor(calator, postas) este dotat cu un extraordinar simt de orientare fiind capabil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1500km. Cercetatorii spun ca porumbeii voiajori se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului sau dupa soare.