1.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Certificatul verde, adoptat prin OUG: Cum și de unde îl vei putea obține de mâine, dacă vrei să pleci din țară

Certificatul digital verde privind COVID-19 va putea fi obținut și în România de la 1 iulie 2021, conform unui proiect de OUG adoptat aseară de Executiv. Mai precis, versiunea electronică a certificatului va fi obținută online (inclusiv ca fișier PDF ce se poate tipări), cu ajutorul unei aplicații speciale, iar versiunea tipărită va fi obținută de la direcțiile teritoriale de sănătate publică (DSP-uri), de la primării sau de la direcțiile de evidență a populației (pentru cei care nu-l pot obține online).

Proiectul de OUG, care trebuie doar publicat azi în Monitorul Oficial pentru a se aplica de la 1 iulie 2021, va stabili cadrul legal românesc al folosirii certificatului verde privind COVID-19. Acesta va pune efectiv în aplicare Regulamentul european 953/2021, care se aplică direct în toate statele membre UE.

Aplicația online prin care persoanele fizice vor obține certificatul digital privind COVID-19 va fi disponibilă de mâine la adresa https://certificat-covid.gov.ro (nu e funcțională înainte de 1 iulie). Documentul va fi emis, în esență, în baza informațiilor preluate din Registrul Electronic Național de Vaccinări (pentru persoanele vaccinate anticoronavirus) și din aplicația CoronaForms (pentru persoanele testate sau vindecate).

Astfel, pentru a obține una dintre cele trei forme ale certificatului digital, românii vor trebui să furnizeze următoarele informații:

  • pentru certificatul de testare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului cu rezultat negativ, județul în care s-a făcut testarea; valabilitate: 24 de ore (test antigenic rapid) sau 72 de ore (test RT-PCR, LAMP, TMA) de la efectuarea testului;
  • pentru certificatul de vindecare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test cu rezultat pozitiv, județul în care s-a făcut testarea; valabilitate: 180 de zile de la data primului test pozitiv;
  • pentru certificatul de vaccinare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării oricăreia dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a făcut vaccinarea; valabilitate: până la 30 iunie 2022.

Solicitarea certificatului digital prin aplicația Guvernului se va face astfel:

  • cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte momentul folosirii certificatului, pentru certificatul de vaccinare și certificatul de vindecare;
  • după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 ore (test antigenic rapid) sau 48 de ore (teste RT-PCR, LAMP, TMA) înainte de momentul folosirii certificatului, pentru certificatul de testare.

Continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări