Gospodarii din oraşul Hârlău sunt puşi la treabă de autorităţile locale. Primăria oraşului face apel la cetăţeni să curate şi să întreţină şanţurile şi podeţele aferente locuinţelor şi caselor pe care le deţin.
De asemenea tot contribuabilii, nu muncitorii administraţiei locale ar trebui să cosească iarba din zonă, iar vegetaţia să fie predată firmei de salubritatea sau transformată în compost.
Cei care nu respecta toate aceste obligaţii pot fi amendaţi de Poliţia Locală. Conform unei hotărâri a Consiliului Local nr 8 din ianuarie 2011 sancţiunile sunt între 200 şi 500 lei.
De asemenea Primăria oraşului Hârlău face apel la locuitorii de la case să îşi branşeze locuinţele la sistemul public de canalizate, acolo unde este disponibil acest serviciu. Informarea administraţiei locale vine mai după ploile torenţiale din ultima perioadă care au lăsat în urmă multe gospodarii inundate.
Şi în acest caz sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care refuză branşarea la canalizare, între 2000 şi 4000 lei, conform Legii 241 din anul 2006, actualizata.
Iata anuntul Primariei:
PRIMARIA HIRLAU JUDETUL IASI// INFORMARE GOSPODARIREA LOCALITATII
Stimati cetateni, va aducem la cunostinta ca potrivit Ordonantei nr.21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, Sectiunea a 2 – a, Obligatiile cetatenilor, Art.10,lit. k): In aplicarea prevederilor prezentei ordonante, cetatenilor le revin urmatoarele obligatii:
- k) curatarea si intretinerea santurilor si rigolelor si podetelor aferente proprietatii;
Va mai informam ca potrivit HCL nr.8/27.01.2011 fiecare proprietar de casa, locuinta are obligatia de a cosi iarba din zona aferenta proprietatii. Recomandam ca aceasta iarba si orice resturi vegetale, care rezulta de pe prorietate, sa le depozitati pe platforma amenajata intr-un loc izolat din interiorul proprietatii pentru a se transforma in compost, scoaterea lor in drum inseamna costuri suplimentare pentru Ecosalubris si in viitor pentru Bugetul Local.
Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 500 lei.
SERVICIUL DE APA SI CANALIZARE
LEGEA nr.241 din 22 iunie 2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare,
OBLIGA:
Art.31 alin.(14)
“ Utilizatorii, personae fizice si juridice, inclusive cei care au sisteme proprii de alimentare cu apa, au obligatia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nouinfiintate, daca acestia nu detin statii de epurare avansata care respecta conditiile de descarcare a apelor epurate in mediul natural.”
In cazul abaterii de la prevederile mentionate mai sus, la art.39, alin.(5 ) legiuitorul considera ca nerespectarea:
“Constituie contraventie nerespectarea de catre utilizatori a prevederilor art. 31 alin. (14) si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 lei la 4000 lei