Autoritățile României și ale Uniunii Europene au pus în mișcare mecanismul prin care cheltuielile efectuate sau angajate pentru a sprijini populația și pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus să poată fi decontate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE)*, prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).
Astfel, Instituția Prefectului – județul Iași a realizat centralizarea sumelor cheltuite sau angajate de autoritățile administrațiilor publice din județul Iași și transmiterea acestora către MLPDA, pentru a fi integrate în aplicația de finanțare.
Din datele puse la dispoziție de autoritățile publice locale, sume importante disponibilizate din bugetele locale până acum sunt:
Cheltuieli efectuate sau angajate de Municipiul Iași – 7.744.515,24 lei.
Tipuri de cheltuieli:
asistență medicală, inclusiv medicamente, analize de laborator, echipamente și dispozitive medicale, costuri de asistență medicală sau de infrastructură de protecție civilă;
igienizarea clădirilor și instalațiilor şi echipament individual de protecție;
suport special pentru menținerea personalului medical și a altor servicii de urgență în stare operațională;
asistență specială pentru populație, în special pentru grupurile vulnerabile (vârstnici, persoane cu probleme de sănătate, femei însărcinate, părinți singuri care lucrează etc.);
alte măsuri extraordinare / costuri suplimentare asociate cu epidemia.
Cheltuieli efectuate sau angajate de Consiliul Județean Iași – 1.815.105,34 lei
Tipuri de cheltuieli:
asistență medicală, inclusiv medicamente, analize de laborator, echipamente și dispozitive medicale, costuri de asistență medicală sau de infrastructură;
igienizarea clădirilor și instalațiilor şi echipament individual de protecție.
Cu titlu informativ și fără a fi o enumerare exhaustivă, cheltuieli efectuate sau angajate de alte unități administrativ-teritoriale din județul Iași, sunt: Pașcani: 328.459,74 lei, Miroslava: 281.576 lei, Târgu Frumos: 90.000 lei, Hârlau: 48.156,99 lei, Podu Iloaiei: 25.596,00 lei, Aroneanu 20.000 lei, Rediu: 44.601,51 lei, Ceplenița: 30.518,72 lei, Ciortești: 13.791,05 lei, Bârnova: 29.339,09 lei, Prisăcani: 34.070 lei, Deleni: 68.769 lei, Răchiteni: 39.247 lei, Tătăruși: 65.000 lei. etc.
De asemenea, a fost solicitată la finanțare și contribuția Județului Iasi – Consiliul Județean Iași la realizarea de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a obiectivului de investiții – Spitalul mobil COVID-19 Regiunea Nord – Est România la capitolul alte măsuri extraordinare / costuri suplimentare asociate cu epidemia – suma de 72.000.000 lei.
În total, cheltuielile înregistrate de către toate unitățile administrativ-teritoriale din Județul Iași cu scopul combaterii efectelor epidemiei sunt în sumă totală de 84.500.094,29 de lei.
*Uniunea Europeană a constituit în anul 2002 Fondul de Solidaritate ca instrument financiar nerambursabil de susținere a statelor membre în eventualitatea unor dezastre naturale majore.
Prin sumele alocate din FSUE se acoperă o parte din cheltuiala publică efectuată de statul beneficiar pentru înlăturarea efectelor dezastrelor naturale.
Având în vedere dimensiunea răspândirii epidemiei de COVID-19 la nivelul Uniunii Europene, Regulamentul FSUE a fost completat de Regulamentul UE 461 din 2020 prin includerea situațiilor de urgență majoră de sănătate publică în sfera de aplicabilitate a acestui fond.
sursa facebook Marian Grigoras