Astăzi, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. Anul acesta, importanta zi cade imediat după Paști. De altfel, tot în această săptămână, vineri, este Izvorul Tămăduirii, o altă mare sărbătoare ortodoxă.
În cărţile sfinte ale ortodoxiei, Sfântul Gheorghe aste amintit ca fiind un conducător de oaste în garda împăratului Diocleţian. Când acesta din urmă a început prigonirea împotriva creştinilor, Sfântul Gheorghe şi-a mărturisit „credinţa în Hristos“ în faţa împăratului, iar pentru asta a fost prigonit şi asuprit: a fost lovit cu suliţa, bătut la tălpi, i s-au pus lespezi de piatră pe piept, a fost tras pe roată, îngropat în var, încălţat în ghete de metal cu cuie în talpă, otrăvit şi bătut cu biciuri făcute din vine de bou. În final, fiindcă nu a vrut să renunţe la credinţa sa, sfântului i-a fost tăiat capul.
În România este cunoscut ca fiind ocrotitorul oştirii şi al armatei, icoana cu el înfăţişându-l călare pe un cal omorând cu suliţa un balaur, iar Statul Major al Forţelor Terestre din Armata Română îl are ca patron spiritual. În ceea ce priveşte tradiţiile şi obiceiurile, Sfântul Gheorghe a fost considerat în popor un zeu al vegetaţiei, al naturii înverzite, dar şi al vacilor şi oilor.