Cine știe câte clădiri sunt cu risc seismic în municipiul Pașcani? O situație actualizată la zi a acestor imobile nu există, iar autoritățile bat pasul pe loc în ceea ce privește o expertizare a acestora. Singurul document în legătură cu acest subiect este „Anexa nr. 5”, ce poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a județului Iași.
Acolo este situația clădirilor din județul Iași expertizate și încadrate în clasele I, II și III, de risc seismic, majoritatea fiind expertizate în jurul anilor ’93-’97, adică cu zeci de ani în urmă, timp în care lucrurile se pot schimba considerabil.
În municipiul Pașcani, pe listă sunt trecute trei blocuri și anume:
– Bl. V6-7, de pe stradă Nicolae Iorga, construit în 1962, parter și două etaje, cu 36 de apartamente, expertizat în 1992;
– Bl. P4-6, de pe stradă Cloșcă, construit în 1970, parter și patru etaje, cu 60 de apartamente, expertizat în 1994;
– Bl. P1-3, stradă Crișan, construit tot în 1970, parter și patru etaje, cu 60 de apartamente, expertizat în 1994, informații care apar în anexa 5 a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.
În Târgu Frumos în situație de risc la cutremur este blocul A1, de pe strada Petru Rareș, construit în 1972, cu subsol, parter și patru etaje, iar la Hârlău sunt două imobile, blocul B3 și blocul I1 de pe strada Republicii.
În județ sunt clădiri și ale instituțiilor publice vulnerabile la seism, printre care și:
– stațiile de ambulanță din Pașcani și Târgu Frumos construite în 1972, formate din parter și două etaje, nr de persoane afectate 247;
– policlinică Spitalului Municipal Pașcani – secția Boli Contagioase, construită în 1962, parter și două etaje, maxim 147 de persoane;
– compartimentul de Primiri Urgențe Târgu Frumos, construit în 1955, parter și un etaj, maxim 160 de persoane;
– Spitalul Orășenesc Hârlău – construit etapizat între anii 1950-1969.
Anexa a fost întocmită pe baza datelor furnizate de Direcția Tehnică a Consiliului Județean Iași și Inspectoratul Teritorial de Construcții Nord Est.
În funcție de situație, cum trebuie să te pregătești pentru astfel de dezastre, cum să reacționezi în timpul unui cutremur și ce să faci după, sfaturile salvatorilor sunt următoarele:
O lege de anul trecut, nr. 212/2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, arată că proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare clădiri au obligația de a asigura expertizarea tehnică a clădirilor, iar conducătorii instituțiilor publice sunt cei responsabili să pornească aceaste demersuri pentru unitățile pe care le reprezintă.
În ceea ce privesc adăposturile civile, în municipiul Pașcani sunt două locații, unul la bloc G2, tronsonul I, pe strada Ștefan cel Mare și cel de-al doilea la Spitalul CFR, din apropierea pieței din Deal.