1.3 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Cine sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi cum îi sărbătorim astăzi

sarbatoare

Astăzi, credincioşii ortodocşi celebrează sărbătoarea Arhanghelilor Mihail şi Gavriil. Sărbătoare a îngerilor, aceasta a început să fie ţinută pe 8 noiembrie în cel de-al cincilea secol în toată partea de est a creştinismului. Din învăţăturile Bibliei aflăm că cei doi arhangheli sunt duhuri slujitoare, reprezentaţi ca fiind fiinţe fără trupuri care îi urmează poruncile lui Dumnezeu, prieteni şi ocrotitori ai credincioşilor.

Mihail înseamnă „puterea lui Dumnezeu“ şi este considerat a fi voievodul oştilor cereşti, „primul din ceata Sfinţilor Arhangheli“, care sunt în total şapte. Cunoscut ca fiind cel care poartă o sabie de foc, în dogma creştină este menţionat drept biruitorul vrăjmaşilor şi cel care păzeşte legea lui Dumnezeu. El a fost cel care s-a certat cu diavolul pentru trupul lui Moise şi tot el este menţionat ca fiind însoţitorul poporului ales din Egipt către pământul făgăduinţei, iar în acelaşi timp a adus sfârşitul peste Sodoma şi Gomora.

Gavriil, care reprezintă „bărbat-Dumnezeu“, este considerat a fi arhanghelul veştilor bune, care, spre deosebire de Mihail, nu poartă sabie şi este încins cu „un crin de neîntinată bucurie“. Arhanghelul Gavriil a fost cel care a anunţat-o pe Fecioara Maria de faptul că urmează să-l poarte în pântece pe Mântuitorul Iisus Hristos. Tot el a dus această veste lui Ioachim şi Anei, fiind acelaşi care a vestit în tempul Sfântului Zaharia că soţia sa îl va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfântul Arhanghel Mihail este menţionat în scrierile creştine drept primul care a rostit numele lui Iisus şi cel care i-a dat numele Sfântului Ioan Botezătorul.

În tradiţiile populare, munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii cereşti, iar despre cel care va munci în această zi se spune că nu va avea o moarte uşoară. Totodată, tradiţia spune că de acum şi până de Crăciun trebuie să aibă loc „vara iernii“, o înşiruire de câteva zile considerabil mai calde decât temperaturile normale în perioada toamnă – iarnă.

 

Sursa: Ziaruldeiasi.ro

Recomandări