Precizari importante din partea operatorului regional de apa si canalizare privind investitiile de reabilitare si extidnere a retelelor din municipiul Pascani. Apa Vital informeaza ca toate cheltuielile pentru realizarea investitiilor dar si pentru avizarea, proiectarea si executarea bransamentelor la apa si a racordurilor la canalizare ar urma sa fie suportate din bugetul proiectului de investitii nu de catre locuitoriii din zonele unde se fac astfel de lucrari. De asemenea tot din banii obtinuti de operator vor fi suportate si cheltuielile pentru materialele necesaare precum si pentru caminele de bransament si racord si a contorilor, pentru locuințele și proprietățile utilizatorilor din zonele cuprinse în proiect. In schimb, cad in sarcina beneficiarilor, realizarea lucrarilor de pe proprietatile private , de racordare de la case sau blocuri pana la intrarea in caminele de bransament de apa sau canalizare.
Clarificarile au fost facute in contextul in care au aparut deja informatii ca unii muncitori ar fi solicitat de la locuitori bani pentru realizarea racordurilor si bransamentelor.
In această perioadă în municipiul Pașcani și în suburbiile Gâștești, Lunca, Sodomeni, Boșteni și Blăgești se desfășoară lucrări în cadrul proiectului POIM al APAVITAL. Investitia a inceput in octombrie 2022 si trebuie finalizata in doi ani de zile. Contractul de executie a fost semnat pe 9 iunie 2022 in urma demersurilor si insistentelor fostei administratii locale. Valoarea initiala a investitiei este de aproape 92,7 milioane de lei, fara TVA, in mare parte din fonduri europene, dar au fost solicitate actualizari ale valorii contractului cu 15-20%, in urma majorarilor preturilor la materiale, energie si combustibili.
Mentionam ca actualul edil, in perioada cand a fost consilier local, a militat pentru ca Pascaniul sa renunte la operatorul ApaVital si asociatia judeteana ARSACIS, ceea ce ar fi insemnat pierderea investitiilor. In anul 2014 el si-a dat demisia din legislativul local pe motiv ca ar fi fost o greseala delegarea serviciilor, operatorlui regional dar dupa cateva zile, a renuntat la demisie si a continuat sa fie sceptic in legatura cu proiectul de investitii. De asemenea a initiat organziarea unui referendum, odata cu alegerile locale, prin care cetatenii sa se pronunte ca Pascaniul ar trebui sa nu sa renunte la ARSACIS si ApaVital.
COMUNICAT DE PRESA
Având în vedere apariția a numeroase solicitări de detalii și informații privind investițiile realizate în mun. Pașcani pentru reabilitarea, extinderea și înființarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare a apelor uzate realizate prin POIM, facem următoarele precizări:
În această perioadă în municipiul Pașcani și în suburbiile Gâștești, Lunca, Sodomeni, Boșteni și Blăgești se desfășoară lucrări în cadrul proiectului POIM al APAVITAL. Rezultatul final va consta în înlocuirea, extinderea și realizarea de rețele de distribuție a apei și de canalizare a apelor uzate pe un număr semnificativ de străzi din mun. Pașcani și suburbiile sale. Lista detaliată a străzilor pe care se realizează lucrările a fost comunicată public și poate fi găsită atât în presa locală, cât și pe pagina de Facebook a Primăriei mun. Pașcani.
Pentru lucrările la rețelele de alimentare cu apă și de canalizare a apelor uzate care sunt realizate în această perioadă în mun. Pașcani și în suburbiile sale de către firmele de construcții contractante toate costurile și cheltuielile sunt suportate și realizate integral din resursele financiare ale proiectului POIM.
Prin intermediul proiectului POIM implementat de APAVITAL sunt finanțate inclusiv cheltuielile cu avizarea, proiectarea și executarea branșamentelor la apă și a racordurilor de canalizare, aici fiind incluse toate materialele necesare, inclusiv căminele de branșament și de racord, precum și contravaloarea contorilor de apă potabilă, pentru locuințele și proprietățile utilizatorilor din zonele cuprinse în proiect.
De la beneficiari nu se solicită, nici din partea reprezentanților APAVITAL, nici ai constructorului nici un fel de contribuție financiară, nici totală, nici parțială, pentru lucrările realizate pe domeniul public, în cazul noilor rețele de apă și de canalizare, realizate prin proiectul POIM.
Lucrările care rămân integral în sarcina utilizatorilor sunt cele de pe proprietățile lor private, respectiv din case ori de la locurile proprii de consum până la intrarea în căminele de branșament (pentru apă) sau de racord (pentru canalizare).
Biroul de Presă ApaVital