0.4 C
Paşcani
marți, decembrie 24, 2024

Clarificări: PSA nu încheie contracte individuale, nu are bani de investiţii şi majorează preţul. RAGCL va citi apometrele, dar costurile vor fi incluse în preţ-VIDEO

Clarificări importante din partea societăţii Prest Serv Apa SA Paşcani, operator care ar trebui să preia din nou furnizarea apei la Paşcani, în opinia militanţilor anti Apa Vital. Ele au fost făcute chiar de directorul unităţii, Aristotel Katzighera, aseară, în cadrul emisiunii “Pulsul Zilei”.
PSA nu poate incheia contracte individuale
Principala cerinţă de la mitingul de duminică a fost că furnizarea apei să fie făcută pe baza contractelor individuale, fără branşamente la limita de proprietate. Răspunsul directorului de la PSA este acelaşi ca cel de la Apa Vital: nu poate încheia contracte individuale în scările de bloc deoarece operatorul local îşi desfăşoară activitatea doar pe domeniul public. În locul lor şi în lipsa asociaţiilor de locatari ar urma să fie încheiate contracte la nivel de scară, nu de apartament, cu un reprezentant, la fel ca şi la Apa Vital.
RAGCL citeste apometrele
Diferenţa este ca PSA vrea ca semnatarul contractelor să fie RAGCL Paşcani, dacă locatarii îşi vor da acordul. Regia ar urma să citească apometrele din apartamente, să împartă consumurile şi să le transmită la facturare. La case aceste servicii vor fi făcute de societatea de salubritate. Costurile ar urma să fie achitate de PSA dar recuperate mai apoi prin preţ de la beneficiari. La Apa Vital, contractele sunt încheiate cu un reprezentant de scară, adică semnate de un locatar. În acest caz serviciile de citire şi împărţire pot fi asigurate gratuit de proprietari sau un o altă persoană sau societate, contra cost.

“Apa meteorica” se plateste
Tot în” Proclamaţia Apei” militanţii anti- Apa Vital au cerut ca nici societăţile comerciale să nu plătească canalizarea şi epurarea apelor meteorice. Răspunsul directorului de la PSA a fost prompt: astfel de servicii nu pot fi furnizate gratuit ci doar contra cost, fie distinct pe factura fie în cadrul preţului total la apă şi canalizare.
Pretul apei va creste si la PSA
Managerul societăţii păşcănene a clarificat până la urmă şi ce se va întâmpla cu preţul apei dacă serviciile vor fi furnizate de PSA nu Apa Vital. Acesta va fi majorat aproape cu un leu sub preţul practicat de operatorul ieşean iar pentru investiţii şi serviciile de citire costurile vor fi şi mai mari. Asta înseamnă că preţul rezultat în urma calculelor economice va fi cel mai probabil peste preţul raportat la voinţa cetăţenilor aşa cum apare în aceeaşi proclamaţie.
PSA nu intrerupe apa. Prefera restantele
În aceeaşi emisiune directorul de la PSA a vorbit şi despre măsurile care urmează să fie luate în raport cu restanţierii. El a spus că societatea locală nu va închide apă acolo unde sunt datorii şi că îi va acţiona în judecată pe cei care nu vor să plătească. Managerul unităţii a admis că foarte multe familii nu au cu ce să isi achite facturile şi că în astfel de cazuri pot fi rezolvate doar prin acordarea de ajutoare sociale. Mai mult, societatea are restante de încasat de peste 4 milioane de lei de la populaţie, din care două treimi sunt prescrise. Asta însemna că reprezentantul PSA, ori nu vrea să rentabilizeze societatea, ori spune ceea ce vrea să audă populaţia cu speranţa că va prelua din nou furnizarea serviciilor de apă şi canalizare.
Nu are bani de investitii
Investiţiile pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare a fost un alt subiect fierbinte. Invitatul emisiunii a recunoscut că societatea locală nu are bani să reabiliteze şi să extinde reţelele de apă şi canalizare dar că ei pot fi adunaţi în timp de la populaţie prin majorarea preţului. Pentru a contracara avantajul societăţi Apa Vital care va implementa la Paşcani investiţii de 13 milioane de euro din fonduri europene directorul PSA a spus că astfel de lucrări nu ar trebui făcute pentru că locuitorii ar consuma apa din lipsa banilor.
Menţionăm că În vara anului 2014 legislativul păşcănean a hotărât că serviciile de apă şi canalizare să fie delegate operatorului Apa Vital. Decizia a fost luată din cauza managementul slab de la PSA, a pierderilor uriaşe facturate la popullatie şi lipsa capacităţii operatorului local de a face investiţii.

 

 

Recomandări