-0.6 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Clasa a IX-a rămâne la liceu, iar învăţământul obligtoriu va fi de 11 ani

Vechea variantă a legii era considerată drept una modernă şi corectă în ierarhizarea învăţământului şi finanţarea în funcţie de valoare. Ce cuprind noile prevederi, adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă chiar înainte de Sărbătorile de iarnă? Este a doua astfel de intervenţie făcută de Guvernul Ponta pe Legea Educaţiei.

Pentru al doilea an la rând, Mi­nisterul Edu­caţiei Naţionale modifică Legea Educaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă eliberată înaintea sărbătorilor care marchează sfârşitul anului. După ce anul trecut Ecaterina Andronescu a scos din lege incompatibilitatea dintre o func­ţie de conducere într-o universitate şi una politică, Remus Pricopie anunţă o serie de măsuri care schimbă fundamental felul în care se aplică Legea 1/2011. Practic, odată cu aceste modificări, din reforma învăţământului anun­ţată în 2011 de Daniel Funeriu nu a mai rămas nimic.

Se mută clasa a IX-a

Pentru învăţământul preuniversitar, principala schimbare ţine de locul în programă a clasei a IX-a. Aceasta, potrivit vechii legi a edu­caţiei, trebuia să facă parte din ciclul gimnazial, iar liceul să aibă doar trei clase. Însă ordonanţa de urgenţă mută clasa a IX-a înapoi la liceu şi stipulează faptul că ambele cicluri, atât cel gimnazial, cât şi liceul, trebuie să aibă patru ani. Mai mult, conform modificărilor aduse, se extinde perioada în care cadrele didactice ce nu sunt ti­tulare pot, pe baza rezultatelor obţinute la examenul de titularizare, să intre pe post, de la trei la şase ani, dublându-se practic perioada în care aceştia pot intra în sistem. Practic, dacă în prezent aceştia sunt nevoiţi să reia examenul după trei ani de zile dacă nu au intrat pe un post deşi au luat mai mult de nota 7, acum examenul trebuie reluat după şase ani.

Ordonanţa de urgenţă, conform celor doi miniştri de la educaţie, amâna una dintre prevederile care era susţinută inclusiv de către Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, şi anume examinările transdisciplinare. Conform Legii 1/2011, la doi ani de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial examenele, de la evaluarea naţională la adminiterea la liceu şi bacalaureat, trebuiau să aibă „o abordare transdisciplinară. Nu mai dai subiecte la examen, de exemplu, strict de matematică, fizică sau chimie, ci poţi să dai subiecte care abordează în egală măsură fiecare disciplină. Practic, le dai probleme de viaţă nu de discipline“, a explicat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă susţinută înainte să Crăciun. Aceste examene transdiscipliniare urmează a fi introduse începând cu generaţiile de elevi care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a din anul universitar 2015-2016. Astfel, primele generaţii care vor avea examene transdisciplinare vor termina ciclul gimnazial sau liceal în 2019.

Învăţământul obligatoriu va fi de 11 ani articolul aici – ziaruldeiasi.ro

Recomandări