luni, aprilie 21, 2025
20.7 C
Paşcani
Login

Clauzele abuzive: Cum știi că banca sau alți furnizori îți impun condiții profund dezavantajoase pentru tine și ce poți face

Clauzele abuzive impuse consumatorilor de profesioniști pot să le creeze primilor un dezavantaj contractual (și, în consecință, chiar material) foarte puternic. De aceea, legislația consumatorului îl protejează pe acesta de efectele unor asemenea clauze prin înlăturarea lor și permiterea recuperării banilor plătiți în temeiul unor asemenea prevederi. Este important de știut, în acest context, ce este o clauză abuzivă, care sunt efectele acesteia (mai precis, remediile pe care le au la dispoziție consumatorii pentru a obține înlăturarea efectelor negative ale unei clauze abuzive) și o serie de exemple relevante.

Ce sunt clauzele abuzive

Consumatorii care intră în relații contractuale cu profesioniștii (discutăm, în esență, de orice furnizor de servicii sau vânzător de bunuri ce acționează cu titlu profesional) sunt protejați de lege, printre altele, de contracte dezavantajoase ce ar putea conține clauze abuzive. În esență, abuzive pot fi considerate acele prevederi contractuale nenegociate ce creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, în defavoarea consumatorului. De exemplu, profesionistul (să zicem, o bancă) își rezervă dreptul să modifice dobânda aplicabilă unilateral, dintr-un contract de împrumut în funcție de nevoile împrumutătorului.

citeste continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări