De vineri, 4 iulie și până sâmbătă, 5 iulie, la ora 10:00, judetul Iași se află sub cod galben de caniculă. În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă cetățenilor să fie precauți și câteva sfaturi utile pentru a această perioadă.
„𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎.𝟎𝟎 𝐬̗𝐢 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐦𝐚̂𝐢𝐧𝐞, 𝟓 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎.𝟎𝟎, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̗𝐮𝐥 𝐈𝐚𝐬̗𝐢 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚̆ 𝐬𝐮𝐛 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨 𝐂𝐨𝐝 𝐆𝐚𝐥𝐛𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚̆ 𝐬̗𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐨𝗻𝐟𝐨𝐫𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐜 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐧𝐭𝐮𝐚𝐭.
𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮̆𝗿𝗶 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗼𝗽𝘂𝗹𝗮𝘁̗𝗶𝗲
a) Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18 ;I utilize crème de protecție pentru zoele expuse razelor solare;
b) Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
c) Nu folosiți ventilatoare dacă temperatur aerului depășește 32 grade Celsius;
d) Dacă nu aveți aer condiționat în locuință și/sau locul de muncă, petreceți zilnic 2-3 ore în spații care beneficiază de aer condiționat ( cinematograf, spații publice, magazine);
e) Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
f) Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;
g) Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute;
h) Nu consumați alcool ( inclusiv bere sau vin ) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
i) Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina(cafea,ceai verde sau negru,cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
j) Consumați fructe și legume proaspete ( pepene galben, roșu,prune,castraveți ,roșii ) deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă;
k) Consumul unei doze de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă;
l) Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie ( sport, grădinărit, construcții etc) și eventual desfășurați-le în intervale orare cu temperaturi scăzute;
m) Evitați consumul alimentelor fierbinți sau greu digerabile;
n) Aveți grijă de persoanele dependente de voi ( copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
o) Păstrați contactul permanent cu vecini, rude ,cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate;
p) Evitați scăldatul în locuri neamenajate ( râuri, lacuri, iazuri, etc ) deoarece există riscul de înec, dar și de contactare a unor afecțiuni ( leptospiroză, meningită, boli de piele, etc.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬̗𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭̗𝐚̆:
a) închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzele și/sau draperiile;
b) țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
c) deschideți ferestrele seara târziu, noaptea sau dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
d) stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;
e) închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐭̗𝐢𝐧 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐮𝐫𝐢 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞:
1. 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐠𝐚𝐫𝐢 𝐬̗𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐦𝐢𝐜𝐢:
a) Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer;
b) Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.
c) Se va realiza hidratarea corespunzătoare , iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
d) Copilul va fi îmbrăcat lejer , cu hăinuțe din materiale naturale;
e) Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu capul acoperit;
f) Evitați expunerea directă la soare a copiilor cu vârsta sub 6 luni;
g) Evitați plimbările în intervalul orar 10 – 18, pentru plimbări alegeți zonele cu umbră;
f) Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit și fructe proaspete și foarte bine spălate;
h) Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze cu apă plată sau apă cu proprietați organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale din fructe fără adaos de conservanți. Se va evita în același rimp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului;
i) La cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică ulterioară;
j) Atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă atât pentru copil,cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia.În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi,și obligatoriu seara la culcare. În restul timpului copilului i se va face toaleta locală sau ori de câte ori este nevoie;
k) Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei;
l) Frecventați locurile de joacă amplasate doar la umbră, în afara orelor de caiculă și protejați capul, fața și gâtul copiilor cu pălării cu boruri largi.
2. 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭̗𝐢 𝐢̂𝐧 𝐭𝐚𝐛𝐞𝐫𝐞:
a) Asigurați cazrea copiilor în condiții corespunzătoare;
b) Acoradți copiilor numai alimente proaspete, în condițiile respectării riguroase a normelor de igienă;
c) Acordați o atenție deosebită hidratării corespunzătoare a copiilor;
d) Asigurați supravegherea permanentă a copiilor;
e) Amplasați locurile de joacă doar la umbră și organizați activitățile copiilor astfel încât sa se desfășoare în afara orelor de caniculă;
f) Acolo unde este cazul, scăldatul se va realiza sub supravegherea absolută a însoțitorului.
3. 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐬̗𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐜𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞
a) Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
b) Hidratare corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți;
c) Utilizați o alimentație bazată, predominant, pe legume și fructe proaspete;
d) Se vor consuma numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. se va evita consumul alimentelor ușor perisabile;
e) Este interzis consumul de alcool și cafea pe timpul caniculei;
f) Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale naturale și protecție adecvată la nivelul capului purtând o pălărie de protecție;
g) Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului .Este recomandat ca în aceste perioade,persoanele cu afecțiuni cronice (cardiovasculare , hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune) să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
h) Menținerea cu rigurozitate a igienei personale recomandându-se efectuarea a câte 3-4 dușuri pe zi.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐫, 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧 𝐮𝐧 𝐞𝐟𝐨𝐫𝐭 𝐝𝐞𝐨𝐬𝐞𝐛𝐢𝐭
a) Se recomandă dozarea efortului fizic în funcție de perioadele zilei, încercând evitarea excesului de efort în vârfurile de caniculă. Dacă temperatura este foarte ridicatp, se va proceda la stoparea activității;
b) Hidratați-vă corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casî și fără adaos de conservanți;
c) Este contraindicat consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;
d) Utilizați un echipament corespunzător din materiale naturale și protejați-vă capul de efectele căldurii excesive.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 :
𝟏. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆:
a) Alternarea eforului dinamic cu cel static;
b) Asigurarea ventilației la locul de muncă;
c) Alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
𝟐. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐧𝐭̗𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̗𝐢𝐥𝐨𝐫:
a) Asigurarea unei cantități de apă potabilă de 2-4 litri/persoană/schimb;
b) Asigurarea echipamentului individual de protecție;
c) Asigurarea accesului persoanelor la dușuri” transmite DSP Iași.