luni, aprilie 28, 2025
17.6 C
Paşcani
Login

Codul secret al adolescenților când comunică despre droguri în școlile din Iași. Cum sunt folosite emoji-urile

Drogurile au ajuns să fie consumate de la vârste tot mai fragede, chiar și în municipiul Iași. În paralel, adolescenții au dezvoltat un limbaj codificat, menit să mascheze discuțiile despre stupefiante în fața părinților și profesorilor. Limbajul criptat, emoji-urile, traficul ascuns și rețelele extinse sunt semnale clare că fenomenul a scăpat de sub control.

Traficul a luat o amploare alarmantă: în 2024, autoritățile din Iași au investigat cel mai mare caz de trafic de droguri în mediul școlar din istoria recentă, implicând 29 de elevi și peste 20 de școli. O analiză realizată de „Ziarul de Iași” dezvăluie limbajul secret folosit de adolescenți, alături de semnalele discrete care pot indica implicarea copiilor în consum sau distribuție de droguri.

„CK”, „benzo”, „pen”, „lean” sau „gumă cu LSD”

„Fenomenul drogurilor a luat o amploare colosală, acesta este scăpat de sub control în școli şi acasă”, au răspuns specialiștii la întrebările jurnaliștilor de la „Ziarul de Iași”.

În școli, consumul începe uneori de la vârste fragede: 11-12 ani. Copii de gimnaziu știu deja ce înseamnă „CK”, „benzo”, „pen”, „lean” sau „gumă cu LSD”.

Unii tineri ajung să experimenteze stupefiantele din curiozitate, alții din durere sau singurătate, sub presiunea grupului sau a modei. Semnele de avertizare sunt adesea subtile: schimbări bruște de comportament, privire pierdută, agitație sau letargie nejustificată, mirosuri neobișnuite, prezența unor obiecte aparent banale sau folosirea unor emoji-uri ori expresii necunoscute.

„Prevenția nu se face cu frică, ci cu cunoaștere”, ne-a spus un psiholog al unui liceu din Iași. „Nu pentru că e «la modă» să vorbim despre asta. Ci pentru că un copil viu, lucid și încrezător în părintele lui merită mai mult decât orice”, a completat psihologul. Realitatea din unitățile locale de educație obligă la o reflecție serioasă: consumul de droguri nu mai este o excepție, ci o amenințare constantă.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări