Relevă potenţialul copilului? Are scopul de încurajare şi autodepăşire? Diminuează stima de sine? Poate testarea IQ să-l ajute pe copil să se cunoască mai bine, să-şi descopere aptitudinile, înclinaţiile şi să le folosească eficient? Coeficientul de inteligenţă este un scor general rezultat în urma aplicării unor teste psihologice specifice. În momentul aplicării unei astfel de evaluări unui copil, trebuie luate în considerare motivele şi utilitatea testării IQ.
Motivul aplicării testării poate varia de la simpla curiozitate a părinţilor la dorinţa de autocunoaştere a copilului sau nevoia de depistare a anumitor decalaje în dezvoltarea acestuia. Mihaela Ungureanu, psiholog clinician la Clinia Hope din Iaşi, spune că „testarea cognitivă a unui copil este utilă nu numai pentru a calcula coeficientul de inteligenţă, ci şi pentru a determina ariile în care acesta performează sau are nevoie de sprijin”. Astfel, este vorba despre memorie, abilităţi matematice, percepţia spaţială, competenţe lingvistice, viteza de procesare a informaţiilor şi capacitatea de a raţiona. „Ca şi psiholog, susţin ideea că un IQ este un indice al inteligenţei, nu neapărat o măsură a acesteia”, a completat aceasta.
Pentru a avea un rezultat corespunzător, această testare trebuie efecutată de către un psiholog, într-un cabinet specific, în mod individual, nu în clasă, la şcoală, ca o temă oarecare de rezolvat, spune psihologul Cătălina Costin.