După ce termină gimnaziul, din ce în ce mai mulți elevi nu știu ce drum să aleagă în viață și spre ce domeniu să se orienteze. Din ce în ce mai multe școli manifestă deschidere și pentru învățământul profesional, având în vedere că din partea ministerului au fost alocate anul acesta fonduri în plus, pentru suplimentare de locuri.
Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea” din Pașcani și-a propus pentru anul următor 2015- 2016 o ofertă interesantă, atât pentru cei care se îndreaptă spre latura teoretică și vor să urmeze un profil de liceu cu specializare tehnică, cât și pentru cei care doresc să învețe o meserie, fiind în același timp, sprijiniți financiar în această perioadă printr-un ajutor din partea statului.
La nivelul claselor de liceu, pentru anul școlar următor sunt propuse un număr de 10 clase cu profile specifice unei instituții cu caracter tehnic. Este vorba de real, servicii și tehnic.
Dacă până acum câțiva ani învățământul tehnologic pierduse teren din cauza lipsei de susținere în practică a pregătirii obținute în școală, lucrurile încep să se schimbe treptat, datorită faptului că au început să se aloce fonduri suplimentare din partea statului, constând în alocații de studiu pentru elevi, în valoare de 200 de lei pe lună.
La Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea” din Pașcani , oferta educațională pe secțiunea de învățământ profesional propune un număr de 3 profile, stabilite și în funcție de cerința acestor meserii pe piața locurilor de muncă. Profilele sunt comert, mecanic auto si strungar iar durata cursurilor este de trei ani.
Învăţământul profesional este organizat, după clasa a VIII-a, ca învăţământ cu frecvenţă la zi, la această formă de învăţământ putând opta și absolvenţii de gimnaziu din forme ale învățământului special, promoţia 2015, precum şi cei din seriile anterioare, cu condiția să nu aibă 18 ani împliniți, până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015-2016, așa cum prevăd reglementările ministerului.
Cei care urmează cursurile acestei forme de învăţământ vor avea mai multe avantaje, dintre acestea amintim atestatul de calificare profesională recunoscut în statele Uniunii Europene, dar și bursă lunară de 200 de lei, iar după caz sau posibilități, stimulente financiare din partea partenerului de practică.
Învățământul profesional este din ce în ce mai căutat și de elevii din Pașcani sau împrejurimi, anul trecut fiind ocupate toate locurile înainte de încheierea perioadei de înscriere.