Conflictul dintre operatorul judeţean de apă şi canalizare şi administraţia din Paşcani continuă pe tema platii redevenţei la apă. Asta deoarece cele două părţi au opinii contrare privind cuantumul anual al redevenţei. Pentru rezolvarea problemei urmeaza să fie numită o comisie de mediere iar dacă nu se va ajunge la nici un rezultat dreptatea va fi făcută de judecători.
Legislativul păşcănean se va întruni în regim de urgenţă pentru a stabili componenta unei comisii de mediere a conflictului cu asociaţia judeţeană de apă şi canalizare din care face parte, ARSACIS. Deocamdată nu se ştie când va avea loc şedinţa dar executivul lucrează deja la materialele care vor fi analizate. Din comisie ar urma să facă parte trei consilieri locali şi doi reprezentanţi ai Primăriei cu mandatul de a negocia deblocarea situaţiei.
Medierea a fost solicitată chiar de ARSACIS printr-o adresă înaintată consilierilor locali încă din luna noiembrie 2016, după ce asociaţia a cerut anularea în instanţă a prevederilor HCL 88/2015 cu privire la plata redevenţei în cuantumul ratelor anuale pentru achitarea creditor de investiţii, adică 1,8 milioane de lei. Conducerea asociaţiei a motivat că pretenţiile municipiului au fost respinse de ceilalti primari din judeţ iar pentru plata redevenţei ar trebui majorat preţul la apă şi canalizare, în contextul în care redevenţa este încasata de la populaţie şi împărţită fiecărei administratii în funcţie de apă vândută.
De cealaltă parte reprezentanţii Primăriei Paşcani solicita ca ARSACIS să semneze un act adiţional la contractul de delegare prin care să fie acceptată voinţa consilierilor păşcăneni, că redevenţa la apă să acopere rata anuală, de 1,8 milioane de lei. Dacă în urma medierii răspunsul va fi negativ atunci Primăria Paşcani va da în judecată ARSACIS pentru a recunoaşte hotărârea Consiliului Local acţiune care ar putea avea ca efect majorarea preţului la apă şi canalizare, doar pentru păşcăneni.
În momentul de faţa plată redevenţei este blocată iar Primăria nu mai încasează nici un leu. Asta deoarece hotararea privind actul adiţional în baza căruia s-a făcut până acum facturarea a fost anulata în instanţă la cererea păşcănenilor Ioan Motatu şi Dumitru Popa. Conform documentului Primăria a încasat anul trecut peste 1, 3 milioane de lei de la Apa Vital, special pentru achitarea creditului.
De asemenea hotărârea prin care consilierii cer majorarea redevenţei la 1,8 milioane de lei a fost atacată în instant de ARSACIS. Singura bază legală de facturare, rămasă la îndemână administraţiei locale este contractul de delegare dar conform acestuia suma ar fi mai mică iar administratia locală trebuie să justifice ce a făcut cu banii sau să îi returneze operatorului ieşean. Din acest motiv anul trecut ApaVital a cerut clarificări privind modul de folosire a redevenţei încasate de Primăria Paşcani. Situaţia a fost clarificata cu dovezile plăţilor ratelor către BEI şi contractul de împrumut.
Menţionăm că toate celelalte localităţi care fac parte din ARSACIS returnează in cinci zile redevenţa încasată anual, operatorului Apavital, pentru reparaţii şi investiţii la reţelele de apă şi canalizare. Municipiul Paşcani pastra banii pentru rambursarea creditului BEI din care au fost reabilitate reţelele de aducţiune şi staţia de epurare, in baza hotararii consilierilor pascaneni, 64/2015 – actul aditional nr 2, care tocmai a fost anulata de judecatori in urma actiunii celor doi pascaneni, Ion Motatu si Dumitru Popa.
Mediere Redeventa Apa Pascani by orizontul pascani on Scribd