10.5 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Comunele din zona Paşcani invitate să cofinanţeze investiţiile de la Spitalul de Urgenţe

Provocare importantă pentru parlamentarii judeţului Iaşi, cu privire la finanţarea unităţilor medicale. Managerul Spitalului de Urgenţă Paşcani susţine că legislaţia în domeniu ar trebui schimbată şi că va face o solicitare în acest sens la Ministerul Sănătăţii.

Doctorul Costică Panzaru crede că o parte din cheltuielile unităţilor medicale zonale ar trebui suportate de comunele de unde provin pacienţii.

De exemplu spitalul din Paşcani asigura servicii medicale pentru municipiu şi comunele din împrejurimi, chiar şi pentru locuitorii din oraşul Târgu Frumos, însă doar administraţia locală contribuie la acoperirea cheltuielilor nu şi cele comunale.

În acest sens în bugetele locale ar trebui cuprinse şi cheltuieli pentru sanatate, până la 2% din veniturile comunelor. Precizările au fost făcute în cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” difuzată de BIT TV.

Anul trecut spitalul păşcănean a tratat 123 000 de pacienţi. Din aceştia peste 70% provin din comunele învecinate. Asta deoarece în aceste zone sunt multe persoane în vârstă care au ramas singure şi sunt deficienţe majore de educaţie privind sănătatea, spune doctoral Costica Panzaru.

Pentru a face faţa numărului tot mai mare de pacienţi conducerea spitalului vrea să extindă Compartimentul de Primiri Urgenţe. Au fost deja pregătite proiectele dar se caută surse de finanţare, cca 4 milioane de Euro. Managerul unitatii a provocat Consiliul Local Paşcani să acopere o parte din cheltuieli de la bugetul local, să investească în viitor. O altă parte din investiţie ar putea fi acoperită chiar de spital, din banii care urmează să fie returnaţi de Ministerul Sănătăţii, pentru o serie de investiţii făcute recent din fonduri propri. Este vorba despre 550 000 Euro. Pentru restul investiţii se caută soluţii: fie de la Ministerul Sănătăţii fie din fonduri europene sau chiar de la bugetele localităţilor arondate spitalului de urgenţe.

Propunerea nu este o noutate pentru primarii din zona Paşcani dar nu a fost concretizata până acum. Unii edili sunt de acord că trebuie să susţină Spitalul de Urgenţe din Paşcani.

În acelaşi context managerul Costică Panzaru a atras atenţia că municipalitatea trebuie să găsească solutii pentru ai determina pe tinerii din municipiu, care au absolvit medicina, să lucreze la spitalul de Urgenţe din Paşcani, nu la alte unităţi din ţară. În momentul de faţă din cei peste 76 de medici ai spitalului doar 5 sunt din municipiu, restul fac naveta, majoritatea din Iaşi.

Menţionăm că bugetul estimat pentru anul în curs al Spitalului de Urgenţe din Paşcani este de 55,6 milioane de lei. Din aceşti bani cca 83% sunt cheltuiţi pentru drepturile salariale restul pentru medicamente, materiale întreţinere şi investiţii. Conform datelor contabile, doar 800 000 lei sunt finanţare de la bugetul local, cca 440 000 lei din venituri proprii iar restul de la bugetul de stat şi din contractele cu Casa de Asigurări.

Recomandări