3.2 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Comunicat: Patru ani de ApaVital la Paşcani

Având în vedere că zilele trecute s-au împlinit patru ani de când SC ApaVital SA a început să opereze serviciile de apă şi canalizare la Paşcani, considerăm că este binevenit un scurt bilanţ al activităţii noastre din acest interval de timp, cu accent pe principalele elemente ale activităţii derulate de SC ApaVital SA în Paşcani.

  1. Investiţiile implementate de SC ApaVital SA din resurse proprii au, pe întreaga arie de operare, ca surse principale de finanţare sumele rezultate din colectarea redevenţei cuprinsă în tariful apei şi reinvestirea integrală a profitului obţinut. Aşa cum este cunoscut, în baza actului adiţional nr. 12 la Contractul de Delegare, redevenţa colectată de societatea noastră de pe urma activităţii de operare din mun. Paşcani este integral virată în conturile UAT Paşcani, nefiind utilizată ca în toate celelalte localităţi din aria de operare pentru investiţii în reabilitări, înlocuiri şi extinderi ale reţelelor de distribuţie a apei ori de colectare a apelor uzate.

În ce priveşte profitul reinvestit, în anul 2017, de exemplu, pentru activitatea de operare din mun. Paşcani, SC ApaVital SA a înregistrat un deficit de 1.324.156 lei, cea mai mare parte a acestuia datorându-se activităţii de operare a serviciului de colectare şi epurare a apelor uzate (949.761 lei), iar restul activităţii de distribuţie a apei.

Cu toate acestea, SC ApaVital SA a realizat constant şi va continua să implementeze şi în continuare investiţii semnificative, atât de pe raza mun. Paşcani, cât şi în suburbii, din resurse proprii şi cu fonduri europene, pentru reabilitarea, înlocuirea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei ori de colectare a apelor uzate, astfel încât să furnizeze servicii de alimentare cu apă şi de canalizare la cele mai înalte standarde posibile şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii pentru cât mai mulţi locuitori ai mun. Paşcani (incluzând aici şi suburbiile), prin facilitarea accesului acestora la serviciile de apă şi canalizare.

Privitor la investiţiile din surse proprii realizate deja ori aflate în derulare de către SC ApaVital SA pe raza mun. Paşcani, inventarul acestora cuprinde următoarele:

  • Înlocuirea reţelelor de distribuţie a apei şi refacerea branşamentelor pe str. Ceferiştilor: (990 metri executaţi), M. Eminescu (512 metri executaţi, rest de executat 371 metri), Izvoarelor (1.212 metri executaţi), Fântânele (2.390 metri executaţi, rest de executat 98 metri), Ştefan cel Mare (2.173 metri executaţi), Cuza Vodă (120 metri executaţi), urmând a mai fi executate lucrări şi pe străzile Dragoş Vodă (2.643 metri), Vatra (1.835 metri), Republicii (610 metri), Victoriei (125 metri), inclusiv înlocuirea unui număr de 501 branşamente, individuale şi colective
  • Înfiinţare şi extinderea sistemului de alimentare cu apă în localitatea Blăgeşti, mun. Paşcani, jud. Iaşi, pe o lungime de 2200 de metri şi realizarea unui număr de 120 de branşamente
  • Înlocuirea reţelelor de distribuţie a apei şi refacerea branşamentelor pe străzile Gării, Mihail Kogălniceanu şi Eugen Stamate din mun. Paşcani. S-a realizat efectiv înlocuirea conductelor de apă pe 1236 de metri pe strada Gării (respectiv un număr de 80 de branşamente individuale şi colective) şi sunt în procedura avansată de evaluare a ofertelor depuse urmare demarării de către SC ApaVital SA a procedurilor de achiziţie publică pe SICAP pentru realizarea lucrărilor pe străzile Mihail Kogălniceanu (pe o lungime de 2280 metri, respectiv 108 branşamente individuale şi colective) şi Eugen Stamate (pe o lungime de 695 metri, respectiv 20 de branşamente individuale şi colective), cu o valoare totală estimată a lucrărilor de 2.534.679 lei.
  • Înlocuirea şi extinderea reţelelor de colectare a apelor uzate pe strada Gării. S-a realizat înlocuirea conductelor de colectare a apelor uzate pe strada Gării în paralel cu înlocuirea reţelelor de distribuţie a apei şi refacerea branşamentelor, precum şi extinderea reţelelor de colectare a apelor uzate pe o distanţă de 456 metri
  • Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă pe străzile Camil Petrescu, Sportului, Grădiniței, Aleea Grădiniței, din care s-au realizat deja 219 metri, pe strada Camil Petrescu, incluzând aici şi 18 branşamente executate.
  1. În ce priveşte investiţiile din fonduri europene, prin POIM, documentaţia este depusă la Ministerul Fondurilor Europene, ritmul realizării evaluării acesteia ne mai depinzând de societatea noastră şi, prin urmare, nici calendarul implementării investiţiilor. Singurul lucru de care putem asigura opinia publică din mun. Paşcani este că, de îndată ce va fi finalizată etapa de evaluare a documentaţiei şi va fi semnat contractul de finanţare, ApaVital va demara procedurile de achiziţie a contractelor de lucrări prevăzute a se implementa pe întreaga arie de operare, inclusiv a contractului care priveşte investiţiile din mun. Paşcani şi suburbiile acestuia, cu o valoare totală estimată de 12.920.366 euro.

Investiţiile care urmează a fi realizate în mun. Paşcani şi în suburbiile acestuia prin POIM privesc atât extinderea reţelelor existente, cât şi înlocuirea unei părţi semnificative a acestora, atât pentru distribuţia apei, cât şi pentru colectarea apelor uzate (canalizare), după cum urmează:

  • Înlocuirea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei existente de pe raza mun. Paşcani (11.967 metri)
  • Extinderea reţelelor de distribuţie a apei pe raza mun. Paşcani (11.083 metri)
  • Înfiinţarea reţelelor de distribuţie a apei pe raza pe raza suburbiei Gâşteşti (15.373 metri)
  • Înlocuirea şi reabilitarea reţelelor de colectare a apelor uzate existente de pe raza mun. Paşcani (3.800 metri)
  • Extinderea reţelelor de colectare a apelor uzate pe raza mun. Paşcani (14.049 metri) ş (750 branşamente) şi a suburbiilor Sodomeni (7.292 metri) şi Boşteni (2.328 metri)
  • Înfiinţarea reţelelor de colectare a apelor uzate pe raza suburbiilor Gâşteşti (3.330 metri) şi Blăgeşti (3.320 metri)
  1. În ce priveşte evoluţia preţurilor serviciilor de alimentare cu apă şi de colectare şi epurare a apelor uzate, luând ca reper ultimele date naţionale făcute publice de către ANRSC, respectiv cele de la data de 30.06.2018, acestea au evoluat după cum urmează.
Data Preț apă potabilă (lei/mc) Tarif canalizare-epurare  (lei/mc) TOTAL
01.07.2013 3,97 2,89 6,86
01.01.2017 3,49 2,77 6,26
01.07.2017 3,71 3,01 6,72

Analizând datele în contextul socio-economic al României şi al regiunii, se constată preocuparea societăţii noastre de a menţine preţurile şi tarifele la nivele cât mai scăzute, fără a mai lua în calcul impactul unor factori precum rata inflaţiei, preţurile materialelor, produselor şi serviciilor necesare bunei desfăşurări a activităţii ori al creşterii constante a salariului minim şi a celui mediu brut, în acest interval de timp. Acest lucru este reflectat şi în locul ocupat de SC ApaVital SA în rândul celor 43 mari operatori regionali, din punctul de vedere al preturilor şi tarifelor serviciilor oferite, respectiv locul 35, ceea ce semnifică faptul că preţurile şi tarifele practicate de societatea noastră sunt printre cele mai mici din ţară.

  1. În ce priveşte relaţiile cu clienţii, persoane fizice şi juridice, acestea au cunoscut o ameliorare semnificativă după intrarea în vigoare a modificărilor la Legea 241/2006, intrate în vigoare în septembrie 2015, care au permis încheierea de contracte şi convenţii pentru facturarea individuală inclusiv pentru locuitorii de la blocuri şi din alte condominii. Astăzi în Paşcani avem încheiate un număr semnificativ de contracte şi convenţii individuale cu locuitorii de la blocuri, după cum urmează: 794 de contracte in nume propriu (cu branşamente separate), 597 de contracte individuale fără branşamente separate (cu sistem de distribuţie de tip orizontal) şi 235 de convenții individuale de facturare a consumurilor. Aceasta însemnă că, practic, aproape unul din cinci apartamente are astăzi o formă de individualizare a consumului, facturării şi plăţii apei şi a serviciilor de canalizare şi epurare. În plus, sunt încheiate peste 300 de contracte cu utilizatori persoane juridice şi peste 3500 de contracte cu persoane fizice cu locuinţe individuale.

Toate acestea ne îndreptăţesc să sperăm că perioada imediat următoare va fi una de colaborare armonioasă între operator şi membrii comunităţii păşcănene şi că expertiza şi capacitatea investiţională a SC ApaVital SA, dublată de deschiderea spre colaborare şi conlucrare a tuturor celor implicaţi vor determina o reală şi semnificativă evoluţie pozitivă în relaţia reciprocă dintre operator, clienţii săi şi reprezentanţii autorităţilor locale. Până la urmă, cu toţii urmărim acelaşi scop: facilitarea accesului cât mai multor păşcăneni la apă şi servicii de canalizare, furnizarea serviciilor la cele mai înalte standarde de calitate şi de siguranţă şi, prin toate acestea, creşterea calităţii vieţii pentru un număr din ce în ce mai mare de locuitori ai mun. Paşcani şi ai suburbiilor acestuia.

Recomandări