Persoanele care însoțesc la tratament bolnavi de cancer cu vârste de peste 18 ani vor putea beneficia de concediu medical plătit.
Concediul va fi de maximum 45 de zile calendaristice pe perioada unui an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Mai precis, pentru a fi acordat, concediul necesită un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare.
„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană. Este vorba despre un concediu medical de 45 de zile, pe care însoțitorul le poate lua gradual pe parcursul celor 12 luni, în funcție de nevoile pacientului. Important de știut este faptul că nu se cumulează cele 45 de zile cu cele 90 de zile de concediu medical plătit de care beneficiază fiecare asigurat într-un an. Ceea ce înseamnă că însoțitorii unui bolnav de cancer pot primi până la 135 de zile de concediu medical plătit, 90 de zile pentru problemele lor de sănătate și 45 de zile pentru cele ale pacientului oncologic pe care îl însoțesc ”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Iași.
Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare și aceasta este suportată de stat.