Doi elevi de clasa a VII-a dintr-un școală din municipiul Pașcani și-au împărțit palme peste față, cu putere, chiar în sala de clasă, în timpul unei pauze. Vă atenționăm că urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional. Totul ar fi făcut parte dintr-o înțelegere între cei doi, ca un fel de concurs, în timp ce erau filmați și încurajați de colegi. Imaginile au fost trimise joi seară, 26 ianuarie, pe adresa redacției.
Inspectoratul Școlar Județean Iași a făcut verificări în legătură cu acest eveniment vineri, 27 ianuarie și a făcut următoarele precizări:
„Din primele verificări interne reiese faptul că incidentul s-a petrecut în septembrie 2022, în timpul pauzei, profesorul de serviciu fiind pe hol. Incidentul a fost singular, nu s-a mai repetat. În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al școlii, desfășurată astăzi (nr. 27 ianuarie), s-a emis hotărârea de constituire a comisiei de cercetare a contextului în care s-a petrecut incidentul. În funcție de rezultatele cercetării interne, se vor aplica eventualele sancțiuni și vor fi luate măsuri astfel încât să fie preîntâmpinate evenimente similare.
De asemenea, pentru a preveni astfel de situații la nivel de unitate școlară și pentru a oferi consiliere elevilor vor fi reluate activitățile specifice de prevenire și conștientizare a riscului violenței, consilierul școlar va efectua consiliere individuală cu elevii implicați în acest incident” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, profesor Antonina Bliorț.
Coincidență sau nu, întâmplarea seamă foarte mult cu anumite competiții controversate la nivel internațional în care doi adversari se lovesc pe rând cu palmele peste față până unul dintre ei cedează. Este foarte posibil ca cei doi să fi reprodus o astfel de înfruntare, de comun acord și chiar cu asistență.
Psihologii spun că adolescenții încearcă să copie anumite tendințe pe care le văd în online sau să fie adepții a unui compartament care devine viral. Trebuie conștientizat însă pericolul la care se expun copiii în urma acestor experiențe.
Potrivit specialiștilor, în astfel de cazuri părinții ar trebui să comunice cât mai mult cu copiii și să nu apeleze la anumite „pedepse”, cum ar fi confiscarea telefonului, pentru a nu îi îndepărta pe adolescenți. Adulții trebuie să găsească metoda cea mai potrivită pentru ca minorii să distingă singuri între bine și rău.
De precizat este faptul că potrivit unui raport realizat de asociația umanitară World Vision România, în perioada aprilie-mai anul trecut, pe trei eșantioane reprezentative: adulți (1.747 de respondenți), adolescenți (1.120 de respondenți) și copii (1.232 de respondenți de vârstă școlară corespunzând școlii primare), unul din cinci copii spune că „ violenţa este prezentă în şcoala lui mult sau foarte mult”.
În ceea ce privesc controversatele competiții de dat palme, un tânăr român în vârstă de 24 de ani a fost desfigurat în ianuarie în cadrul unei astfel de confruntări, ce a avut loc la București.