Concurs despre Ion Creangă la o școală din Pașcani
Scriitorul Ion Creangă a fost sărbătorit și la școlile din Pașcani. De exemplu, la o unitate de învățământ din Municipiu, câțiva profesori și elevi au pus la cale un concurs literar ce a avut ca tematică de recunoaștere a operelor marelui clasic dar și din viața lui. Elevii s-au costumat în straie populare românești, iar decorul a fost unul tradițional.
“Ion Creangă – omul de lângă mine” poartă numele concursului literar aflat la prima ediție în acest an, ce s-a desfășurat la Liceul Economic “Nicolae Iorga” din Pașcani. Catedra de Limba și Literatura Română a pus la cale această competiție pentru a aduce în atenția elevilor școlii importanța marelui scriitor și mai ales a face cunoscute basmele, poveștile și povestirile sale.
Așadar, pentru a sărbători cei 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, la concurs s-au pregătit nouă elevi de gimanziu, distribuți în trei echipe, ce și-au pus și nume, cum ar fi “Șterngarii”, „Plopișorii” și „Tic – Tac”. Ei au avut la dispoziție câteva secunde să răspundă în scris la întrebarea ce le era adresată de profesorul organziator.
Cei mai buni au primit punctaj maxim și s-au clasat pe podium, la final primind diplome de onoare care să ateste că ei au fost cei mai buni. Juriul a fost format din profesori de specialitate și directorul unității de învățământ, profesor Gheorghe Spridon.
Și holul școlii a fost decorat în stil popular românesc, cu străchini și prosoape tradiționale de unde nu au lipsit merele și nucile. De asemenea, câteva panouri erau decorate cu zeci de fotografii cu Ion Creangă dar și cărți din biblioteca școlii.
Amintim că un concurs literar pentru a cinsiti opera si viata scriitorului Ion Creanga va avea loc și la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, în seara zilei de 7 martie, marți, începând cu orele 17:00, aici unde vor participa elevi de la școli din Municipiu și nu numai.
Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837 la Humulești. El este recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, fiind considerat unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. Și-a găsit sfârșitul în ziua de 31 decembrie 1889 la Iași.